biznis
0

Turci zainteresirani za Naftne terminale u Pločama

FENA
Luka Ploče
Luka Ploče
Dugoročno ulaganje u energetske projekte u Bosni i Hercegovini je vizija predstavnika internacionalne turske kompanije "Yesenerji" koju je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu primio premijer FBiH Nermin Nikšić.

Direktor ove kompanije Melih Tarioglu upoznao je federalnog premijera o namjerama da se investicijski uključe u neke od projekata, kao i do sada prikupljenim informacijama o eventualnim ulaganjima.

Poseban fokus turska kompanija stavlja na Naftne terminale FBiH u Pločama, a u tom smislu su prethodno obavili razgovor sa menadžmentom Terminala Federacije.

Tom prilikom su se upoznali o trenutnom stanju u ovoj kompaniji i koracima koji se poduzimaju kako bi se prevazišli problemi nastali nakon raskida poslovne saradnje sa "Deltagripom“.

Tarioglu je istakao da interes ove kompanije seže i dalje, a to je izgradnja male rafinerije u Bosni i Hercegovini koja bi se uvezala sa Terminalima i, kako je rekao, ponudila proizvod koji bi bio jeftiniji od drugih na tržištu.

Posebno je naglasio da će nakon boravka u Bosni i Hercegovini i upoznavanja o stanju na terenu njegova kompanija poslati obavezujuće pismo namjere u kojem će izraziti najozbiljniji interes za investiranje u ove projekte.

  • Naftni terminali Federacije u Pločama dodatno dobijaju na značaju ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju i postaju još interesantniji svakom investitoru. Naravno, nama je svaka investicija dobrodošla, ali je ovo vrlo kompleksna materija, posebno priča oko rafinerije, i za to je potrebna ozbiljna studija - rekao je premijer Nikšić, istakavši da u pismu namjere prema Vladi FBiH moraju biti precizirani okviri za izgradnju rafinerije, vizija, lokacije, pitanje urbanističkih, prostornih, okolišnih saglasnosti i drugi parametri.

Direktor turske kompanije je izrazio i interes za ulaganje u obnovljive izvore energije, posebno solarne, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.