biznis
29

Teslin transformator i autić koji vozi uz zid: Djeca pokazala znanje pred potencijalnim poslodavcima

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Dan otvorenih vrata za privredne subjekte koji sarađuju sa Elektrotehničkom školom za energetiku održan je danas u Sarajevu.

U okviru programa predstavljeni su radovi školskih sekcija, kao i smotra radova Centra izvrsnosti i ekologije.

Govoreći samo o jednog grupi učenika koju čine Dženan Hećo, Edis Čeljaj, Ismir Arifović i Rijed Hećo, koji su svojim trudom kreirali čak 12 eksponata i uređaja, lako je vidjeti da Elektrotehnička škola za energetiku stvara buduće inžinjere koji će svoje znanje, nadamo se, ostaviti u BiH.

Uz pomoć mentora, učenici su između ostalog kreirali auto koji se može kretati uz zid, Teslin transformator za prenos električne energije bežičnim putem, glavni razvodni ormar te eksponat u obliku panoa bušilice.

Nermin Mirović iz firme ETI Sarajevo iskazao je ovom prilikom podršku obrazovnoj ustanovi sa kojom sarađuju već 13 godina.

"Vršimo usluge davanja prostora, alata i materijala za održavanje praktične nastave učenika. Zaposlili smo i određeni broj učenika po završetku njihove nastave. S obzirom da je naša firma mala, mi smo u radni odnos sedam ili osam bivših učenika. Nadam se da će i u ubuduće biti prilike za takvo što s obzirom da se kao kompanija planiramo širiti", rekao je Mirović.

Dževad Skopljak iz BH Telecoma smatra kako je saradnja sa obrazovnim ustanovama od izuzetnog značaja jer se tim putem može dobiti kadar koji će zadovoljiti potrebe kompanije.

"Mi imamo dobru saradnju sa Elektrotehničkom školom, a ona naravno može biti i bolja. Ove godine su učenici bili na praksi u BH Telecomu, a imali su praksu i tokom ljetnog raspusta uz određenu naknadu za svoj rad jer su bili direktno u procesima proizvodnje. Sljedeće godine nastavljamo u istom smjeru", objasnio je Skopljak.