Luciano Benetton firmu prepušta sinu
0

Tekstilni gigant Benetton uskoro dobija novog direktora

FENA
Alessandro Benetton
Alessandro Benetton
Luciano Benetton, koji je prije 47 godina osnovao tekstilnu firmu istog imena zajedno s braćom i sestrama, izjavio je u nedjelju u intervju za dnevni list Corriere della Sera kako namjerava prepustiti upravljanje svom sinu Alessandru, koji je već potpredsjednik firme.

" Upravljanje će preuzeti moj sin koji će postati predsjednik. Nakon trke koja je trajala 47 godina, u utorak odlazim s dužnosti u preduzeću koje sam osnovao s braćom i sestrama", objasnio je 77-godišnji Bentton.

Da bi se dobro upravljalo firmom koja je u skoro pola stoljeća postala div s više od 6.000 prodavnica u 120 zemalja, Luciano Benetton je objasnio da će njegovom nasljedniku trebati "naročito strasti". On smatra kako je 48-godišnji Alessandro Benetton "pokazao da je ima u ove dvije decenije kad je bio potpredsjednik" firme.

Izazov je uvijek isti: raditi, izmišljati, inovirati, to je ono što preduzimač treba uvijek da radi", ocijenio je Benetton.

"Voljeti izazov i voljeti učiti" uvijek su bili njegovi pokretači, kazao je on podsjetivši da je 1969. godine, otvarajući svoju prvu prodavnicu u Parizu, firma upala usred "neospornih gospodara mode", kao što su Dior, Chanel, kada niko nije govorio o neformalnom oblačenju".

Danas Italiji nedostaje "želja da se raste i začuđuje svijet", ocijenio je on, dok za njegovu firmu, otvoriti prodavnicu u Iranu ima "snažno značenje" uprkos političkim komplikacijama koje to podrazumijeva".

"Imalo je smisla da u Sarajevu bude otvorena jedna prodavnica za vrijeme rata, kao što ima smisla jedna otvorena danas u Rusiji i Indiji, a ne radi se o tome da se beskrupulozno koristi komunikacija", kazao je Benetton.