biznis
0

Slovenska vlada će pomoći radnicima iz BiH

FENA
Radnicima iz BiH koji su s jučerašnjim početkom stečajnog postupka građevinskog poduzeća "Vegrad" ostali bez posla, ali i bez više zaostalih neisplaćenih plaća, slovenska vlada pomoći će preko burze rada i humanitarnih organizacija, najavio je u četvrtak nakon sjednice slovenske vlade ministar rada, obitelji i socijalne skrbi Ivan Svetlik.

Svetlik je rekao da strani radnici "Vegrada" koji nemaju stalno boravište u Sloveniji niti stalnu nego privremenu radnu dozvolu, a riječ je uglavnom o radnicima iz BiH, trebaju svoja potraživanja prema "Vegradu" podnijeti državnom jamstvenom fondu u roku tri mjeseca od stečaja ili to moraju učiniti njihovi pravni zastupnici. Njihova radna prava ostvarivat će se nakon što stupi na snagu, odnosno bude ratificiran, sporazum između Slovenije i BiH o socijalnim i radnim pravima državljana jedne države u drugoj.

Slovenska vlada dogovara se s humanitarnim organizacijama kako bi osigurala "jednokratnu pomoć od nekoliko stotina eura" radnicima Vegrada iz BiH, kako bi se oni mogli vratiti u domovinu, gdje će čekati na realizaciju svojih prava. Ako se tako odluče mogu ostati i u Sloveniji, gdje će im iako za to nema zakonske osnove biti putem burze rada pruženo savjetovanje u vezi s mogućnošću dobivanja novog posla, rekao je slovenski ministar rada Ivan Svetlik.