biznis
212

Saudijski princ tuži magazin Forbes, naveli da ima "samo" 20 milijardi

Klix.ba
Alwaleed bin Talal
Alwaleed bin Talal
Saudijski princ Alwaleed bin Talal tuži magazin Forbes zbog klevete, jer su njegovo bogatstvo procijenili na 20, umjesto na 30 milijardi dolara.

Bin Talal, jedan od najbogatijih biznismena na svijetu, tvrdi da je magazin potcijenio njegovo bogatstvo za 10 milijardi dolara, kada ga je smjestio na 26. mjesto svoje godišnje liste najbogatijih ljudi. Procjena od 30 milijardi smjestila bi ga među 10 najbogatijih ljudi na planeti.

Princ je naveo kako magazin širi neprecizne i netačne informacije te prikazuje pristranost protiv investitora i finansijskih institucija sa Srednjeg Istoka. Sada je podnio tužbu zbog klevete protiv izdavača magazina, Randalla Lanea, i dvoje novinara na Vrhovnom sudu u Londonu.

Tvrdi da je lista načinila priličnu štetu njegovoj reputaciji i finansijama njegove kompanije Kingdom Holdings.

Njegova kompanija kontroliše investicije i ima udjela u Appleu, Facebooku, Twitteru i Rupert Murdoch's News Corp, a vlasnik je Savoy Hotela, Plaze u New Yorku, lanca hotela Four Seasons te je suvlasnik kompleksa Canary Wharf u Londonu.

Forbes je prinčevo bogatstvo procijenio na osnovu poznatih investicija, umjesto na osnovu vrijednosti dionica njegove kompanije.

"Ne tužim ih zbog svog bogatstva, već zbog toga što optužuju Saudijsku Arabiju da je izmanipulirana, jer nemamo kockarnice. To je neprihvatljivo", rekao je Bin Talal za Sunday Telegraph.

"Iznenađeni smo zbog prinčeve odluke da tuži Forbes, pogotovo zbog toga što je to učinio u Ujedinjenom Kraljevstvu, jurisdikciji koja nema ništa sa našom nedavnom pričom koja je podigla pitanja o njegovom bogatstvu", izjavio je glasnogovornik Forbesa za Guardian.