biznis
0

Sarajevogas: Nove cijene gasa do kraja januara

FENA
KJKP "Sarajevogas" d.o.o. Sarajevo još ne raspolaže sa informacijom da li će doći do korekcije cijena distribucije gasa, rečeno je Agenciji Fena u KJKP “Sarajevogas”.

S obzirom da je Vlada Kantona Sarajevo 13. decembra 2012. godine formirala Nezavisno stručno tijelo za validnost kalkulacije i konačan prijedlog cijene komunalnih usluga, stav i odobravanje minimalno zahtjevane korekcije očekuje se do kraja januara 2013. godine.

Kako navode u ovom preduzeću, KJKP "Sarajevogas" d.o.o. Sarajevo svojim kupcima fakturiše cijenu utrošenih količina gasa struktuiranu iz nabavne cijene gasa o kojoj Odluku donosi Vlada FBiH i cijene distribucije gasa iz koje se pokrivaju troškovi poslovanja Sarajevogasa, a o kojoj Odluku donosi Vlada KS, na šta se zaračunava porez na dodatnu vrijednost (PDV) i to predstavlja fakturnu (konačnu) cijenu.

KJKP "Sarajevogas" d.o.o. Sarajevo, kao distributer gasa za Kanton Sarajevo, cijenu distribucije nije povećavao od 2002. godine.

Međutim, u više navrata zahtijevana je korekcija cijene distribucije gasa za minimalno četiri feninga po standardnom metru kubnom, kako bi se omogućilo poslovanje Preduzeća bez gubitaka. Zahtjevi su upućeni prema Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, sa pratećim kalkulacijama i materijalima koji svjedoče nužnost hitne, minimalne korekcije za pomenuti iznos.

Kalkulacije su višestruko provjeravane, te podržane kako od nezavisnih eksternih revizorskih kuća, kao i strukovnih ustanova kao što je Ekonomski institut, navode u KJKP "Sarajevogas".