biznis
0

Rukovodstva Sindikata metalaca BiH i RS-a u posjeti ArcelorMittal Zenica

FENA
Delegacije Sindikata metalaca BiH, Sindikata metalaca Republike Srpske i Sindikata Kraljevine Švedske posjetile su danas kompaniju ArcelorMittal Zenica.

Posjeta je organizovana u okviru zajedničkog projekta "Sindikati BiH", koji od 2005. godine finansijski pomažu i realizuju sindikati Švedske.

Kako je izjavio domaćin ovog skupa Islam Imamović, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica, cilj posjete menadžmentu i pogonima Kovačnica, Visoka peć, Čeličana i drugim, bilo je upoznavanje uvjeta rada u ovoj kompaniji. Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović rekao je da se ovim projektom vode aktivnosti u vezi s približavanjem entitetskih sindikata.

"Jedinstveni bismo sigurno mogli uraditi više u borbi protiv ugnjetavanja radnika. Mi se ne borimo protiv kapitalizma, nego protiv načina na koji se zloupotrebljavaju radnici", izjavio je Bajramović.

Darko Davidović i Adnan Garibija, koordinatori sindikata Švedske, kazali su da njihova organizacija u ovom projektu ima dva cilja.

"Dugoročan cilj je ujedinjenje ova dva sindikata u BiH, a kratkoročan edukacija radnika. Vjerujemo da će projekt dobiti podršku i u narednom četverogodišnjem periodu jer je želja švedskih vlasti da se i na ovaj način razvija demokratija u regionu", kazao je Garibija.

Obrad Belenzada, predsjednik Sindikata metaca RS-a, izjavio je da se radi o dobro osmišljenom i vođenom projektu.

"Muke radnika iste su i na jednoj i na drugoj strani. Mi u sindikatima svoj ćemo dio završiti na obostrano zadovoljstvo, ali svi znamo da nije sve u rukama sindikata. Ovo što smo vidjeli u ArcelorMittal Zenica daje nam za pravo da kažemo da radnici od poslovodstva malo traže u odnosu na teške uslove u kojima rade", izjavio je Belenzada.

Učesnici skupa suglasili su se da je potrebno više zajedničkih aktivnosti na zaštiti prava radnika u BiH.