Zenica
0

Protest bivših radnika "Doma štampe"

FENA
Bivši radnici Grafičko-izdavačkog preduzeća "Dom štampe", njih oko 20, održali su danas mirne proteste ispred zgrade u kojoj je nekada bila smještena uprava ovog preduzeća.

Od stečajnog upravnika Asima Sunulahpašića zatraženo je izmirenje potraživanja po osnovu neplaćenih plaća, isplata otpremnina i uvezivanje radnog staža.

"Željeli smo prezentirati dokaz o uplaćenih 1,7 miliona KM za upravnu zgradu koje je navodno platila firma Euro-mont iz Žepča. Indikativno je da se imovina u gruntu i katastru još vodi na matično preduzeće. Prema našim podacima, za 38 bivših radnika stečajna uprava duguje još oko 400.000 KM", izjavio je Semir Hodžić, nekadašnji predsjednik Sindikata Doma štampe.

Na današnjem skupu čule su se prijetnje kako će radnici u slučaju da se ne izmire obaveze prema njima najkasnije za sedam dana ući u zgradu preduzeća i započeti štrajk.

Stečajni postupak u Domu štampe počeo je 2008. i od tada je po riječima stečajnog upravnika Sunulahpašića radnicima uplaćeno osam plaća, a izmireni su i dugovi prema većini povjerilaca.

U skladu s Planom sanacije preduzeća većina mašina bivšeg Doma štampe izmještena je u manje prostorije zakupljene u Radnoj zoni "Zenica 1", gdje je uposleno oko 20 radnika.