Komentari (221)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
prodajna cijena u Austriskim trgovinama izmedju 10-16 eura po kilogramu ovisno od trgovine...Nije posteno da oni koji naj vise uloze truda naj manje dobiju....
Ne lupajte te gluposti vise... I u Moskovskom GUMu sam ja vidio cijenu lubenice od 9 $ po kilogramu, znaci li to da sad svi proizvodjaci lubenice ne trebaju da daju svoju lubenicu ispod 5 $ po kili?? to je glupa logika nepismenih ljudi. Izvozna cijena maline prosle godine se je kretala od 2,60 € pa do mozda 5 ili 6 € (na neka egzoticna trzista i u jako malim kolicinama), prosjecna cijena izvozne maline je bila cca 3,2 €, a u tu cijenu ulazi jako puno, troskovi smrzavanja, pakovanja, transporta
... troskovi drzanja u hladnjaci, i td... Otkupna cijena je bila u prosjeku oko 3,70 KM sto je sasvim postena i realna cijena. Ove godine se ocekuje znatno veca proizvodnja zbog povoljnih klimatskih uslova u Poljskoj i Srbiji, a samim time ce i ponuda biti veca, a potraznja ostaje manje vise ista sto ce neminovno oboriti cijenu izvoza. Ne kazem da je cijena od 2,50 KM postena, ali sam sasvim siguran da nece biti ni 3,70 km. Cijenu diktira trziste, a ne hladnjacari niti uzgajivaci.
PRIKAŽI ODGOVORE (13)
Neko je mudro rekao: Kad svi krenu u neki posao ti prvi izađi iz njega
u danskoj 110g na sniženju je 2,5 marke.. inače 3,5 pa do 5 maraka na 110g ako su ekološke ..
Pa on ako prodavao tamo za 2,5 zivice ko cigo, a ovdje je druga prica...
KOMENTARI O PRERADI U KUĆNOJ RADINOSTI, PRODAJI NA TRŽNICI I OSTEALE GLUPOSTI . Lako je srat kad nemaš blage veze o životu ,ovakve glupe izjave daju samo debili na buđetu koji nevide dalje od nosa , a kad zinu misle da su nešto pametno izjavili.Očigledno da su pod dojmom "velikih redova" ispred štandova "kupujmo domaće",gužve na tržnici ,na koju kupci dolaze u 5 h ujutro da kupe dok nije nestalo,ili su pod utiskom "praznih " tržnih centara ,jer u njima ponekad možeš kupiti nešto domaće .
U svakoj normalnoj državi se razmislja, organizuje i garantuje unaprijed prema ekonomskim prilikama za dobrobit države, a bogami i naroda .Svaku priliku da nesto proizvedemo i prodamo u inostranstvo da napunimo buđete i džepove naroda završi ovako.
Jah eto, on vidi cijenu u Austriji, i sad njemu treba platiti pola od toga, a od ostatka namiriti troskove prevoza, hladnjaca, struje, pakovanja, radnika koji trebaju dobiti platu dok ta malina dodje u prodavnicu, pa carine i poreze... Ali jok, njega to ne zanima, on hoce pola jer je on to posadio i ubrao. Sta bi tek rekli da proizvode markiranu obucu i odjecu koja se u svijetu proizvede za 5 dolara a prodaje za stotine...
Ovako glup komentar odavo nisam pročitao. Pa konju jedan ti očito nikad nisi radio ni jedan poljeprivredni posao ili nešto uzgajao da znaš koliko je tu novca,truda i sredstava uloženo i onda da ti neko dođe i punudi 1,25e za kilogram. Ovo je čista ucjena i bezobrazluk ponuditi ljudima jer malina je definitivno među najskupljim voćem u bilo kojoj evropskoj zemlji i ovo je cijena niže klase paradajza što im nude. Tipičan primjer robovlasničkog ponašanja privatnika u BiH .
@Fantom To pisu budale koje nemaju blage veze ni o cemu. Maloprodajna cijena u tamo nekom trznom centru u Austriji je iraleventna, al sta znaju budale.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Cijenu diktira tržište. Ne vidim problem
Poceti uzgoj a ne pronaci direktnog kupca u EU je ravno ludilu. Ne znam sta su ovi ocekivali,da ce zaraditi ili sta?
A kako ces naci direktnog kupca u EU ako imas 2 duluma pod malinom kao 90% prosjecnih uzgajivaca. Ne prosipaj pamet kad je nemas.
@jokashmokash " Tako je! " povikase seljaci dok rod malina propada pred ocima. Ceka nas seljak da neko dodje na ta dva duNuma i ponudi mu cijenu koju je on u glavi zamislio,jos ako kupac sam pobere jos bolje
Mafija vlada BiH, dovede te u situaciju da moras igrati kako oni sviraju. prvo ti plate posteno, pa kada povecas proizvodnju njihov si rob. Zastita drzave izostaje jer "oni" su Drzava.
Pojeftinile su iz jednog jedinog razloga ove godine su vise futrovane,brate dragi nek im pocupaju one dlake
I onda ce se zaliti kako od njih niko ne kupuje maline, pa bolan prodaj uhar je i 2,50 KM po kg
bolje podijelite kuhinjama nego da bacate grehota je
Monsanto od jedne maline napravi kilu makarona!
U njemackoj sto grama mala posudica 3,90 eura. Borite se ljudi, uzimaju vas lopatom
Jucer u EDEKA €3,99
Pazi ti krezube priče "pustiti da propadne"!!! Kako vas nije sramota to govoriti, pa radije donirajte i napravite nekakvu akciju za socijalno ugrožene ili bolesne, nekakav modus mora da ima umjesto da se baci u smeće!!!
nemoj shvatati bukvalno. naravno da će nekom prodati na sniženje, ali bojkotuju nakupce.
Najbolje da malo doniraju tebi, da i ti okusiš.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
to su te višedecenijske ublehe i jeftine priče u kojima tek poneko nađe korist... jedne godine afirmiraju kornišone, druge, jagode , treće, maline, pa koze itd. Naravno da ne treba ignorisati poljoprivredu ali naše strateške komparativne prednosti su u energetici i industriji...Sve ostalo pomalo i uzgred....
britanska kompanija drži Stanare, indijska rudnike željeza. zaboravi energetiku i industriju.
2,5 KM je sramno niska cijena
Najviše zaradi onaj koji najmanje radi. To je gladno para. Pa i na 4 KM imaju ogromnu zaradu. Da je kakva država stala bi iza privrednika. Susjedna Srbija je osigurala otkupnu cijenu koliko se sjećam najmanje 6 KM. I još se čudimo što nema razvoja privrede i ekonomije. Pa treba ubiti i ono malo volje u ljudima koji pokušavaju napraviti nešto u ovo usrano današnje vrijeme. Sramota!