biznis
840

Proizvođači malina nezadovoljni otkupnom cijenom: Radije ćemo pustiti da propadne, nego dati za 2,5 KM

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Nezadovoljni otkupnom cijenom malina koju su ovih dana ponudili otkupljivači, proizvođači jagodastog voća s područja nekoliko općina u Unsko-sanskom kantonu poručili su da je za njih neprihvatljiva cijena od 2,50 KM po kilogramu, te da će radije pustiti maline da propadne nego je prodati po takvoj cijeni.

Berba ranijih sorti malina trebala je otpočeti prije nekoliko dana na prostoru Krajine, međutim veoma malen broj proizvođača malina odlučio se za berbu ove kulture, iz razloga što je, prema njima, otkupna cijena koju su im ponudili otkupljivači suviše niska.

"Sa takvom otkupnom cijenom mi ne možemo podmiriti ni osnovne troškove koje smo imali u toku proizvodnje i cijele godine, a kamoli da nešto zaradimo od svega toga. Otkupljivači su u samo nekoliko godina zaradili milione i kupili skupocjene hladnjače, a nama ne daju ni za osnovne troškove", kaže Elvir Kajtezović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodastog voća i povrća u općini Bosanska Krupa.

Za razliku od prošlogodišnjih cijena koje su se kretale od 3,80 do 4,00 KM, trenutna od 2,50 KM je razočaravajuća i ponižavajuća za njih, navode proizvođači. Ističu da je za njih cijena od 4,00 KM po kilogramu najprihvatljivija, te da će sa tim prijedlogom poduzimati daljnje korake.

"Ja svoje maline nisam brao već četiri dana, tako da padaju sa stabljike. Ali nek padaju, ja ću biti oštećen i žrtva, ali odlučili smo jednostavno da ne damo naše maline po cijenama koje nas vrijeđaju. Mi radimo za druge, oni se bogate, i na kraju nemaju mrvu poštovanja prema nama", priča Fehim Murić, proizvođač iz Cazina, koji već pet godina uzgaja maline, a trenutno ima oko dva dunuma sorte tulamin.

Proizvođači navode da imaju informacije da se maline iz BiH prodaju na stranom tržištu po 7,00 eura i zbog toga zahtijevaju pravedniji status u cjelokupnom procesu.

Podršku poljoprivrednim proizvođačima dale su i lokalne vlasti u Bosanskoj Krupi i Cazinu, a proizvođači ističu da ih je podržao i resorni ministar.

"Ovo je problem naše čitave regije i mi smo se uključili s ciljem da se pomogne i iznađe rješenje te da proizvodnja maline postane isplativ posao“, istakao je Nermin Ogrešević, načelnik općine Cazin.

Proizvođači jagodastog voća i povrća održali su do sada nekoliko sastanaka u vezi sa novonastalom situacijom, a izabrali su i svoje predstavnike koji će u narednih nekoliko dana obaviti razgovor s predstavnicima nadležnog ministarstva.