Finalizirana prodaja VBI AG
0

Prodaja jača strukturu kapitala VBAG-a

Sarajevo-x.com
Vlasnici Volksbank International AG-a i predstavnici Sberbanke Rusija danas u Beču uspješno su završili pregovore o prodaji Volksbank International grupacije (VBI AG) u čijem sastavu u BiH djeluju dvije kćerke banke: Volksbank a.d. Banja Luka sa sjedištem u Banjoj Luci i Volksbank BH d.d Sarajevo sa sjedištem u Sarajevu.

Većinski paket dionica od 51% bio je u vlasništvu Österreichische Volksbanken AG-a (VBAG), dok su preostala dva dioničara bili njemačka bankarska grupacija DZ BANK AG / WGZ BANK AG i francuska BPCE S.A, te su posjedovale po 24,5%. Sberbanka sada preuzima 100% dionica Volksbank International AG-a, a ugovorena kupoprodajna cijena jednaka je 1,0 x kapital VBI-a (izuzev Volksbank Rumunije), odnosno kretat će se od 585 do 645 miliona eura, u zavisnosti od poslovnog rezultata koji će biti ostvaren u 2011. godini.

Dodatno, Sberbanka će preuzeti postojeće finansiranje koje su obezbijedili dosadašnji vlasnici u iznosu od skoro 2,5 milijardi eura. Također, pri zatvaranju transakcije, VBAG ili grupa banaka koju ona predvodi obezbijedit će Sberbanci petogodišnje finansiranje u iznosu od 500 miliona eura. Zatvaranje transakcije je dogovoreno za kraj godine – nakon što se ispune određeni preduslovi.

"Za VBAG, prodaja predstavlja prekretnicu u procesu provedbe strategije reforme", rekao je Gerald Wenzel, generalni direktor VBAG-a, te dodaje da: "Ovom transakcijom možemo dodatno poboljšati našu strukturu kapitala i znatno smanjiti rizik. Koeficijent osnovnog kapitala će se poboljšati za oko 2 procentna boda, čime se oslobađa kapital u iznosu od oko 300 miliona eura.“

Mreža VBI banaka koju preuzima Sberbanka se sastoji od devet banaka u osam zemalja jugoistočne Evrope: Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Ukrajini te Bosni i Hercegovini. Zaključno sa 30. junom 2011. godine, VBI AG je u svih devet kćerki banaka imala 291 filijala i 3 993 zaposlena radnika.

Član Uprave VBAG-a Michael Mendel izjavio je: “Cijenimo predanost predsjednika Uprave Sberbanke, gospodina Hermana Grefa, koji u Volksbank International AG-u vidi snažnu osnovu za daljnji rast Sberbank grupe. Uvjereni smo da će snaga Sberbanke omogućiti Volksbank International AG-u da iskoristiti ogroman potencijal rasta na ovim tržištima."

Kao što je već spomenuto sredinom jula ove godine, Volksbank Rumunija nije dio ove transakcije. U dogovoru većinskih dioničara, zaključeno je da će Volksbank Rumunija biti repozicionirana u sljedeće dvije do tri godine i potom prodata.

VBI grupacija (uključujući VB Rumuniju) objavila je pozitivan polugodišnji poslovni rezultat u iznosu od 20,8 miliona eura na dan 30. juni 2011. godine. Dobit poslije oporezivanja iznosi 14,8 miliona eura. U odnosu na drugu polovinu 2010. godine, rezervisanja za rizike smanjena su za 37%. Istovremeno, VBI grupacija (izuzimajući VB Rumuniju) objavila je pozitivan poslovni rezultat u iznosu od 22 miliona na dan 30. juni 2011. godine. Dobit poslije oporezivanja iznosi 15,9 miliona eura. Predsjednik Uprave VBI AG-a Friedhelm Boschert izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem kupoprodajnog ugovora, rekavši da: „Nakon 20 godina aktivnog poslovanja u srednjoj i istočnoj Evropi sada počinje novo poglavlje u našoj uspješnoj priči sa Sberbankom kao jakim novim vlasnikom.„ Boschert izražava sigurnost u nastavak pozitivnog trenda rasta VBI AG-a.