Privreda
18

ZOI '84: Direktor nije došao na sastanak sa Sindikatom, nova šansa za sedam dana

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana konferencija za medije u organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo o uspostavljanju socijalnog dijaloga između Sindikata i Uprave KJP ZOI '84.

Konferencija za medije je održana nakon sastanka na kojem se nije pojavio direktor ZOI 84 Midhat Hubijar, a učesnici su još jednom pozvali na saradnju i rješavanje problema u preduzeću.

"Mora se napraviti mir jer svađa ne vodi ničemu. Mora se poštovati Sindikat i mora se praviti saradnja za dobrobit cijelog preduzeća. Ja sam uspio osigurati 5,5 miliona KM garancije za kredit, a radnici ZOI-ja već sada opravdavaju taj čin", rekao je ministar privrede KS Emir Hrenovica dodavši kako mu je žao što Bjelašnica nije poput Jahorine.

"Jahorina ima mnogo toga, ali nema ljudi, dok Bjelašnica ima ljudi, ali nema ništa. Postoji dobra volja, ali nema dovoljno entuzijazma. Pored Maršala koji smo uspjeli spasiti potrebno je još 10 takvih hotela", rekao je Hrenovica.

On je naglasio da direktori javnih preduzeća moraju imati saradnju sa sindikatom i umjesto da postoji svađa potreban je brend ZOI-ja.

"Postoje razne grupe radnika koje se bune kad nema plata. E, sada kada ih ima moraju sarađivati sa menadžmentom svakodnevno", poručio je Hrenovica dodavši prijedlog da direktor Hubijar u narednih sedam dana pozove predstavnike strana da usaglase svoje stavove.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, rekla je da je današnji sastanak neuspješan jer generalni direktor ZOI-ja nije došao iako su mu u više navrata poručili da žele sastanak kako bi razgovarali.

"Sad su radnici dobili plate, ali postoji još niz problema koji se moraju riješiti, kao što je višak radnika. Taj problem se mora rješavati selektivno i po zakonu. Moramo razgovarati u ime svih radnika, a ne u ime pojedinaca ili grupa. Određeni dio radnika je dobio otkaz i bit će ih još i tu se desilo razjedinjavanje", rekla je Beširović.

Suad Jusić, direktor Ski centra objasnio je da je shodno kapacitetima sprovedena sistematizacija koja je bila neminovna.

"Imenovana je komisija koja je izvršila posao kako bi kreirala spisak na kojem se nalazi 30-ak razriješenih uposlenika. Jednostavno, da je ostalo brojno stanje kao prošle godine ZOI ne bi mogao preživjeti", kazao je Jusić.

Alija Hodžić, predsjednik Sindikata ZOI 84 na konferenciji za medije je kazao kako nema ništa protiv direktora Hubijara, ali da ima zamjerke.

"On je morao znati za sve malverzacije koje su se dešavale, a onda ništa nije poduzeo nego ih je verifikovao. Što nije našao za shodno da razgovara sa ljudima koji žele da rade? Nije trebalo da dođe do ovoga, trebali smo sjesti i dogovoriti se. Svako ko je otpušten i smijenjen podnio je tužbu, a i ja sam nedavno smijenjen sa svoga radnog mjesta, a jučer sam dobio otkaz", zaključio je Hodžić.

Ostaje da se vidi da li će direktor Hubijar na inicijativu ministra Hrenovice sjesti da razgovara sa predstavnicima radnika u narednih sedam dana.