Privreda
0

Završen sajam turizma u Sarajevu

Anadolija
Posljednjeg dana održavanja manifestacije Međunarodni dani turizma "Sarajevo 2014", koja je počela 8. maja, na štandu Ministarstva kulture i turizma Republike Turske održano je izvlačenje sretnih dobitnika nagradne igre, te su dodijeljene dvije povratne avionske karte za Istanbul.

Karte su, sretnim dobitnicima, Bećiru Maciću i Seadi Slinić, uručili ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cengiz Aydin i direktor Turkish Airlinesa (THY) u Bosni i Hercegovini Ahmet Salih Kansu.

Aydin je u obraćanju prisutnim posjetiteljima sajma kazao je da Turska BiH pridaje veliki značaj i da u cilju jačanja kulturoloških i historijskih odnosa BiH i Turske rade različite vrste promocije.

Podsjetio je da Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske već četiri godine učestvuje na sajmu turizma u Sarajevu, te da postoji veliko interesovanje Turske prema BiH.

“Danas, posljednjeg dana sajma mi smo željeli bh. građanima uručiti dvije povratne karte za Istanbul, a to uključuje i sve letove povezane preko Istanbula u druge gradove Turske”, pojasnio je Aydin.

Kako je kazao, THY je nedavno počeo sa letovima koji iz Sarajeva idu i u azijski dio Istanbula.

Ahmet Salih Kansu je u obraćanju prisutnima kazao da Turkish Airlines leti na 247 destinacija u svijetu.

"Mi već 18 godina organizujemo letove do Sarajeva", kazao je Kansu.

Prema njegovim riječima, THY svake godine, uz Ministarstvo kulture i turizma Turske, učestvuje na sajmu turizma u Sarajevu.

"Posljednjeg dana sajma, darujemo kartu za bilo koji grad u Turskoj u koji se leti preko Istanbula. Ovo jako raduje građane Sarajeva ali ujedno je i jedan od načina za promociju Turske i turskog naroda", pojasnio je Kansu.

Seada Slinić je kazala da je i ranije putovala u Tursku, ali da je jako sretna jer je ona jedna od današnjih dobitnica nagrade.

Nagrađeni Bećir Macić rekao je da je i ranije bio u Turskoj ali da mu svaki odlazak u tu zemlju pričinjava posebno zadovoljstvo.

"U Turskoj postoji mnogo lijepih stvari i mjesta za vidjeti. Sretan sam. Vidjet ću u koji grad ću ići jer sam ranije bio u Istanbulu ali u Ankari nisam", pojasnio je Macić.

Međunarodni dani turizma „Sarajevo 2014“, manifestacija je koja je počela 8. maja u centru Skenderija u Sarajevu.

Iako posjetioci sajma imaju priliku posjetiti štandove iz brojnih regionalnih i svjetskih zemalja, poput Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, ali i Turske, Bahreina i Italije, izlagači ipak nisu zadovoljni posjetom na sajmu.