biznis
7

Rado viđeni gosti: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori turisti iz BiH itekako važni

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Ovogodišnje, 14. izdanje lukavačkog sajma turizma List na jednom mjestu okupilo je izlagače iz deset zemalja regije i svijeta. Cilj ovog skupa je kroz turizam, prije svega, povezati zemlje bivše Jugoslavije, ali i predstaviti najatraktivnije svjetske turističke resurse domaćim turistima te privrednicima iz Bosne i Hercegovine.

Značaj ovog sajma prepoznala je i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore. Prema riječima savjetnice za turizam u Turističkoj organizacije Ulcinj Zane Sarvan, Crnoj Gori su najvažniji posjetitelji iz naše zemlje.

Inače, u prošloj godini u Crnoj Gori zabilježeno je oko 16.300 registrovanih posjeta Bosanaca i Hercegovaca koji su ostvarili oko 99.300 noćenja.

"Da su nam izuzetno važni gosti iz BiH pokazuje i to da smo mi po peti put na sajmu turizma u Lukavcu. Opština Ulcinj je omiljena što se tiče gostiju iz BiH zbog prostranosti koju ima, zatim pješčane plaže koja je duga 14 kilometara, ali i zbog mira, čistoće i svega onoga što svaki gost prilikom odmora traži. Mi ove godine očekujemo da će broj posjetitelja iz BiH biti daleko veći", ističe Sarvan.

Smatra i da je turizam upravo onaj koji razbija granice između zemalja regije, a koje su nekada bile pod jednom kapom, odnosno unutar bivše Jugoslavije.

"Mnogo veći broj posjetitelja bi bio kada bi imali bolju putnu infrastrukturu, ali to su stvari koje se trebaju riješiti na državnim nivoima. Ja se nadam da će Crna Gora zajedno raditi sa BiH na tome kako bi se uradio put, prije svega na potezu od Foče do Plužina, jer je to najkraći put koji vodi goste do Crne Gore. Mi smo uradili sve što je u našoj moći kada su u pitanju inicijative prema našoj vladi, a sada se nadamo da će i BiH odraditi svoje", dodaje Sarvan.

Iz Turističke organizacije Srbije s ponosom ističu da iz godine u godinu od građana BiH bilježe sve veći priliv turističkih posjeta, kako organizovanih, tako i pojedinačnih.

Damir Ajtenbah iz Turističke zajednice Vojvodine ističe da su kao turističke destinacije posebno zanimljivi Novi Sad i Subotica.

"Mi smo ipak naslonjeni jedni na druge te ako se nema novca za odlazak na more sasvim je logično da ćemo ići jedni drugima. Ogromna većina ljudi na našim prostorima je zainteresirana za sve ono što je jako lijepo i zanimljivo, a Bosanci i Hercegovci kada dođu u Vojvodinu zasigurno se osjećaju kao kod svoje kuće, jer svi smo mi nekada živjeli u jednom domu", smatra Ajtenbah koji između zemalja regije nikada ne vidi granice već samo njihovu povezanost.

Iz Hrvatske turističke zajednice također zadovoljno trljaju rukama, a kada su u pitanju posjetitelji iz naše zemlje.

Pored Dalmacije, u posljednjih nekoliko godina bh. turiste, koji su izuzetno važni, sve više privlači i ponuda grada Vukovara, kažu iz Hrvatske turističke zajednice.

"Jako puno radimo na promoviranju naše destinacije. Trudimo se ponuditi ono najbolje, a naša ponuda nije sezonska, ona je u funkciji cijele godine. Turistima je, između ostalog, posebno zanimljiv Muzej vučedolske kulture, kao i šetnja Dunavom. Što se tiče građana BiH, moram reći da su u pitanju divni gosti i svakako da su nam značajni", kaže direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Vukovara Jasna Babić, koja je mišljenja da u turističkom smislu granice među zemljama regije ne postoje.