Povećanje od 900.000 KM
14

Za poljoprivrednu proizvodnju u Kantonu Sarajevo ove godine planirano sedam miliona KM

M. P.
Nastojimo rasteretiti poljoprivredne proizvođače, kazao je Delić/Foto: Shutterstock
Nastojimo rasteretiti poljoprivredne proizvođače, kazao je Delić/Foto: Shutterstock
Za poljoprivrednu proizvodnju u Kantonu Sarajevo u ovoj godini predviđena su sredstva od sedam miliona KM, što je u odnosu na prethodnu godinu za 900.000 KM više, a u odnosu na 2020. godinu to je povećanje od 1,5 miliona KM.

Potvrđeno je ovo iz Ministarstva privrede KS, odakle su kazali i kako je pripremljen Prijedlog odluke o visini iznosa novčanih poticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokove za podnošenje zahtjeva za 2022. godinu, kojom su predviđena nova povećanja novčanih poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo.

"Iz godine u godinu nastojimo rasteretiti poljoprivredne proizvođače kroz različite aktivnosti. Tako i ove godine. Osim uvećanja sredstava namijenjenih za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji, podnijeli smo inicijativu Vladi KS za otkup tržišnih viškova i u 2022. godini, kao i Prijedlog odluke kojom je poljoprivrednim proizvođačima dozvoljeno da koriste sjeme i sadni materijal iz svoje reprodukcije, te da, kao i prethodne godine, ne moraju dostavljati fiskalne račune kao dokaz da su kupili deklarisano sjeme, sadni materijal i mineralna đubriva, što je bio jedan od uslova za ostvarivanje prava na poticaj", kazao je Adnan Delić, ministar privrede KS.

Kako je kazao Delić, u proteklom periodu povećani su iznosi poticajnih sredstava za najkonkuretnije proizvodnje, kao što su proizvodnja mlijeka, tov junadi i piladi, farme ovaca, te plasteničku proizvodnju organske hrane, koja je posljednjih godina u ekspanziji, što je mjerljivo i rastom zahtjeva za poticaje.

"Znatno smo povećali iznose poticajnih sredstava i za kupovinu priplodnih junica, tako da je u ovoj godini planirano da se ona sufinansira sa 40 posto, što je uvećanje u odnosu na 2021. godinu za 10 posto. Osim toga, uputit ćemo inicijativu Vladi Kantona Sarajevo kojom ćemo tražiti da se uputi inicijativa Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH da se u federalnom pravilniku poljoprivrednih poticaja ukine pravdanje računa za kupovinu certificiranog sjemena heljde, s obzirom na to da već izvjesno vrijeme proizvođači nailaze na poteškoće u uzgoju ove žitarice upravo zbog nemogućnosti da ispune ovaj uvjet federalnog ministarstva", pojasnio je Delić.

Kazao je i da je sve navedno urađeno s ciljem rastrerećenja proizvođača i podstreka za povećanu proizvodnju poljoprivrednih kultura na području KS.

"Ministarstvo privrede nastavit će i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za poljoprivredne proizvođače, tako da s tim ciljem planiramo i izmjene i dopune zakona, ali i Pravilnika o poticajama u poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se unaprijedili i prilagodili novim trendovima u proizvodnji, kao i situaciji na terenu", naveo je Delić.