Privreda
0

Ukupni prihod od turizma u BiH ispod prosjeka

FENA
Blagaj (Foto: AFP)
Blagaj (Foto: AFP)
Ukupni doprinos sektora turizma u BDP-u BiH je daleko ispod prosjeka konkurentnih zemalja. U postocima gledano u BDP-u konkurentnih zemalja turizam sudjeluje približno 14 posto, dok se taj postotak u BiH kreće nešto više od dva posto, izjavio je u razgovoru za Agenciju Fena dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Dodao je također da u direktnom zapošljavanju u BiH turizam sudjeluje sa 4,09 posto od ukupne zaposlenosti (podaci Agencije za statistiku BiH), što je također ispod prosjeka.

"Turizam kao jedna od glavnih grana privrede razvijenih zemalja zauzima posebno mjesto u razmatranju i planiranju privrednih aktivnosti. Sama djelatnost je takva da su joj na raspolaganju sva prirodna i privredna bogatstva jedne zemlje. Turizam samim time utječe na razvoj države, te na povećanje priliva inozemnih investicija i inozemnog kapitala, što je od suštinskog značaja za svaku zemlju", ističe Bojić.

Također naglašava da BiH obiluje turističkim potencijalima i kao takva ne bi smjela zaostajati za turistički mnogo razvijenijim zemljama u regiji.

Bojić ističe da iako je samo mali dio tih potencijala i iskorišten, turistička privreda BiH bilježi konstantan rast broja turista.

"U 2013. godini BiH je posjetilo 850.000 turista, što je povećanje za 13 posto u odnosu na 2012. Međutim, još su te brojke daleko ispod naših želja i očekivanja. Da bismo unaprijedili turističku djelatnost potreban je sistemski pristup prema poboljšanju politika u turizmu i to na svim institucionalnim nivoima da bi se kreirali što bolji uvjeti za domaće i inozemno investiranje u sektor turizma, te olakšalo poslovanje postojećim poslovnim subjektima", kaže dopredsjednik VTKBiH.

Udruženje za turizam i ugostiteljstvo koje je osnovano i djeluje u sklopu Vanjskotrgovinske komore BiH okuplja sve turističke djelatnike s prostora cijele BiH te se zalaže i radi na uklanjanju barijera za razvoj turističkih potencijala BiH.

Udruženje radi na usklađivanju zakonskih regulativa po uzoru na zemlje u okruženju gdje je turizam prepoznat kao jedna od glavnih privrednih grana.

"Tu se prvenstveno misli na porezne olakšice, tretiranje turističke djelatnosti kao izvozne, te kreiranje zajedničke ponude za cijeli region jugoistočne Evrope", podsjeća Bojić.

Vanjskotrgovinska komora također sudjeluje u promociji turističkih potencijala BiH, te se u aktivnosti ovog udruženja i Vanjskotrgovinske komore BiH, u čijem sklopu se udruženje nalazi ubrajaju još i edukacija osoblja u turizmu, te financijska i tehnička pomoć u izradi i distribuciji promotivnih materijala o bh. turističkoj ponudi.

Dopredsjednik VTKBiH također navodi da se trendovi u turizmu iz godine u godinu mijenjaju i već odavno samo sunce i more ili olimpijske planine ne garantiraju dobre turističke rezultate.

"Stoga smo mišljenja da je naša ''zemlja u obliku srca'' sa svim svojim prirodnim i kulturološkim raznolikostima i bogatstvima u idealnoj prilici za napredovanje, konstantan rast posjećenosti i povećanje prihoda od turizma, a što bi u konačnici dovelo do toga da BiH na svjetskoj turističkoj karti zauzme zavidno mjesto, a koje joj ustvari i pripada", kazao je dopredsjednik VTKBiH Bruno Bojić u razgovoru za Agenciju Fena.