Privreda
0

U nedjelju početak izgradnje "Južnog toka" kroz Srbiju

FENA
U nedjelju, 24. novembra , simbolično će biti obilježen početak izgradnje plinovoda "Južni tok" kroz Srbiju, a radovi na terenu započet će u februaru sljedeće godine, saopćila je u subotu srbijanska vlada.

Svečanom obilježavanju početka gradnje u Palati Srbija prisustvovat će predsjednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak i predsjednik upravnog odbora "Gazproma" Aleksej Miler.

Srpska i ruska strana potpisat će i tri ugovora za "Južni tok" - ugovore o transportu, finansiranju i proglašenju dijela plinovoda kroz Srbiju projektom od nacionalnog značaja.

Plinovod "Južni tok" vrijedan 1,9 milijardi eura proglašen je jednom od najvećih i najvažnijih investicija u Srbiji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Na izgradnji tog transnacionalnog plinovoda koji će kroz Srbiju biti dug 421 kilometar, direktno će raditi oko 25 hiljada radnika, a posredno oko 100 hiljada zaposlenika iz srbijanskih građevinskih preduzeća, proizvođača opreme i preduzeća uslužnih djelatnosti.

Izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju realizirat će zajednička firma sa sjedištem u Švicarskoj "Južni tok Srbija", u kojoj "Srbijagas" ima 49 posto, a ruski "Gazprom" 51 posto vlasništva.