Posljednji kvartal 2023.
145

U Evropi je više struje proizvedeno iz vjetroenergije nego iz uglja

B. R.
U Evropi se ove godine očekuje nastavak rasta proizvodnje struje u vjetroelektranama (Foto: EPA-EFE)
U Evropi se ove godine očekuje nastavak rasta proizvodnje struje u vjetroelektranama (Foto: EPA-EFE)
Evropski najveći proizvođači električne energije su u posljednjem kvartalu prošle godine proizveli više struje iz vjetroenergije nego iz uglja. Time je napravljena prekretnica u energetskoj tranziciji ovog kontinenta.

Naime, prema podacima britanske organizacije Ember, u vjetroelektranama su od oktobra do decembra 2023. godine proizvedena rekordna 193 teravata sati struje, dok su u termoelektranama proizvedena 184 teravata sati struje.

Proizvodnja struje u vjetroelektranama je tokom posljednjeg kvartala prošle godine bila skoro 20 posto veća nego u posljednjem kvartalu 2022. To se desilo uprkos poteškoćama u proizvodnji komponenti za ova postrojenja usljed visokih troškova rada i materijala.

Evropska unija je krajem prošle godine odlučila da finansijski podrži proizvođače vjetroturbina te da ubrza izdavanje dozvola za izgradnju vjetroelektrana, a kako bi se struja u budućnosti više proizvodila iz vjetroenergije nego iz uglja.

Povratak uglja?

Dok se u Evropi očekuje da u toku ove godine porastu kapaciteti za proizvodnju struje iz vjetroenergije, tok proizvodnje struje iz uglja ostaje manje predvidljiv. Proizvodnja struje iz uglja u Njemačkoj, Poljskoj i Turskoj, državama u kojima je polovina evropske proizvodnje struje iz uglja, može biti ključna za to da li će Stari kontinent uspjeti održati zamah u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije.

U navedenim zemljama je početkom 2023. smanjena upotreba uglja u proizvodnji struje u odnosu na posljednjih nekoliko godina, jer je slabljenje industrijske aktivnosti smanjilo potražnju za električnom energijom.

Međutim, u svakoj državi je u posljednjih nekoliko mjeseci prošle godine porasla proizvodnja struje iz uglja, jer je porasla potražnja za električnom energijom. Međutim, ta proizvodnja je bila znatno manja u odnosu na raniji period.

Kako je objavila agencija Reuters, ekonomski zamah u svakoj zemlji će odrediti koliko uglja će se koristiti u proizvodnji struje. Izgledno je da će se ovogodišnja proizvodnja struje iz fosilnih goriva povećavati s rastom ukupne industrijske proizvodnje.

Kontinuirani rast proizvodnje u teškoj industriji, posebno u hemijskoj i metalnoj industriji, vjerovatno će opteretiti energetska postrojenja zbog čega će biti primorana da više struje proizvode iz uglja i plina.

Momenat vjetroenergije

Bez obzira na evropsku industrijsku potrošnju i aktivnosti u ovoj godini, očekuje se ubrzana izgradnja vjetroelektrana, posebno u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Francuskoj i Danskoj. Time će proizvodnja struje iz vjetroenergije u Evropi biti veća od 604 teravata sati - koliko je proizvedeno tokom prošle godine, prenosi Reuters.