Direktor Porezne uprave
73

Šerif Isović govorio o pritiscima, ali i broju zaposlenih iz RS-a u Federaciji

A. Ku.
Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH (Foto: F. K./Klix.ba)
Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH (Foto: F. K./Klix.ba)
Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović predstavio je javnosti rezultate rada i aktivnosti u protekloj godini. Govorio je o pritiscima i problemima s kojima se Porezna uprava susreće u radu zbog nedovoljno novca i uposlenika.

Na početku obraćanja je rekao da Porezna uprava svojim radom nastoji dati doprinos izgradnji boljeg i pravednijeg društva.

Naveo je da su uslovi rada u Poreznoj upravi ispod svih standarda te se zahvalio uposlenicima koji su uspješno izvršili zadatke u takvim radnim uslovima.

Govoreći o uplati javnih prihoda rekao je da su porezni obveznici sa područja FBiH u 2023. godini uplatili 7,3 milijarde javnih prihoda.

"Posmatrano u odnosu na prethodnu godinu to je povećanje od 14,77 posto", rekao je Isović.

Najveći dio uplaćenih javnih prihoda se odnosi na direktne poreze i doprinose i oni iznose više od šest milijardi.

"Ako posmatramo povećanje najveće imaju prihodi poreza i doprinosa u toj strukturi se 643 miliona, a 213 odnosi povećanje na porez", istakao je Isović.

Javni prihodi

Kada je upitanju uplata javnih prihoda po kantonima Kanton Sarajevo i dalje prednjači i na tom području je uplaćeno više od dvije milijarde maraka.

Od 2015. do danas porezni obveznici su uplatili čak tri i po milijarde maraka javnih prihoda više nego 2014. godine.

"U odnosu na godinu prije mog dolaska na ovu poziciju javni prihodi su povećani za čak 93 posto", rekao je Isović.

Govoreći o strukturi zaposlenih rekao je da je FBiH prošlu godinu završila sa 544.345 zaposlenih, što je više za 6.033 zaposlena u odnosu na 2022. godinu.

Po kantonima Kanton Sarajevo ima najveći broj zaposlenih, a prati ga Tuzlanski kanton.

"Sa područja Republike Srpske u Federaciji radi 8.387 zaposlenih i sa područja Distrikta Brčko imamo 888 zaposlenih”, rekao je Isović.

Pad zaposlenih je zabilježen u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Govoreći o starosnoj i dobrnoj strukturi rekao je da je najveći broj zaposlenih u FBiH starosti između 36 i 66 godina. “Ako gledamo polnu strukturu 44 posto se odnosi na zaposlene žene, a 56 posto na zaposlene muškarce", istakao je.

Istakao je da zaposleni po ugovoru o djelu ne ulaze u statistiku ukupno zaposlenog stanovništva te su oni zasebna kategorija.

"S ponosom mogu reći da je rast javnih prihoda ubjedljivo kategorija koja raste u odnosu na sve kategorije", naveo je Isović

Rekao je da je porastom broja fiskalnih uređaja došlo do smanjenja sive ekonomije.

Problemi u radu

U periodu kada je on došao na direktorsku poziciju, navodi, bilo je registrovano 26.607 fiskalnih uređaja, a sada ih ima 100.533.

"Ogromne problem nam pravi što imamo najgoru fiskalizaciju u Evropi, odnosno duplu fisaklizaciju", rekao je Isović.

To znači da postoji veliki broj uređaja koji rade po starom principu što dovodi do duplog sistema fiskalizacije.

Rekao je da ni na jedan budžet koji se tiče Porezne uprave do sada nije dao saglasnost te da se ovoj ustanovi daje mali iznos novca.

"Neshvatljivo mi je da nam se zabrani prijem zaposlenika koji je odobren budžetom", naveo je Isović.

Dodao je da je u prošloj godini uskraćen prijem 89 uposlenika.

Drugi problem je, navodi, donošenje propisa bez sinergije. Ističe da su fiskalni zakoni otišli u parlamentarnu proceduru mimo zakona te da je bilo potrebno da i Porezna uprava da mišljenje.

"Ni na jedan zakon Porezna uprava nije dala nijedno mišljenje i u njima piše da za njjihovu implementaciju nisu potrebna budžetska sredstva. Mislim da je svaki komentar suvišan", naglasio je Isović.

Kadrovska nepopunjenost i niske plaće su problem s kojim se Porezna uprava suočava, kaže Isović, te okončanje konkursne procedure traje i do sedam mjeseci.

Atak prijavama

Naveo je i da se krivičnim i drugim prijavama vrši atak na njega, ali i na instituciju kojom rukovodi.

"Zatrpani smo poslaničkim pitanjima. Nije problem odgovarati na njih, problem je što je nemoguće odgovarati na njih. Jedan poslanik nam, na nagovor jedne uposlenice, traži da dostavimo spisak svih poreznih obveznika u prisilnoj naplati u zadnjih pet godina", kaže Isović i dodaje da se ti podaci trebaju prikupiti za se ti podaci na današnji dan trebaju prikupiti za 66.000 poreznih obveznika.

Dobio je krivičnu prijavu jer je donio procedure prema kojima svi radnici rade na jednak način.

Po toj krivičnoj prijavi se, kaže, žurno postupa, angažuje se i MUP.

Navodi i da je ovo samo jedna u nizu prijava od kojih se traži žurno postupanje.

Postavio je pitanje da li pritisak na njega vrši Tužilaštvo ili neko vrši pritisak na tužilaštvo.

Također je pitao zbog čega se govori o borbi protiv sive ekonomije, a ne ulaže se u Poreznu upravu i zašto se više iz budžeta pomaže onima koji duguju porez nego što se pomaže Poreznoj upravi.

Ističe da je potrebna reforma Porezne uprave i donošenje novog zakona.

"Dao sam 11 stavki od kojih je osam preporuka MMF-a. Prva je da Porezna uprava mora imati stepen samostalnosti. Druga preporuka je da on izvještaju o radu glasa parlament, a ne da naši izvještaji završavaju u ladicama. Dalje, da ima online vezu s bankama i registrima, što je također preporuka MMF-a", rekao je Isović.

Također navodi da Porezna uprava treba imati internu kontrolu.

Istakao je da je raspodjela javnih prihoda nepoštena i da one koji na taj način profitiraju ne zanima fiskalna politika.