Privreda
3

Prva e-Business konferencija: Elektronsko poslovanje bi BiH donijelo višestruku korist

Piše: M. Radanović
Prva stručna konferencija o elektronskom poslovanju održat će se u Banjoj Luci 23. i 24. septembra. Na press konferenciji održanoj povodom prve stručne konferencije o elektronskom poslovanju "e-Business conference Banja Luka 2014", predstavnicima medija su se obratili dekan ETF-a Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr. Branko Dokić, te generalni menadžer kompanije Lanaco mr. Nebojša Ninić.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Konferencija je regionalnog karaktera, okuplja akademsku zajednicu, javni i privatni sektor, jer smatramo da je pitanje elektronskog poslovanja i uvođenje ovakvog poslovanja jednako važno u svim ovim subjektima. Moto konferencije je: Kako do uspješnosti poslovanja i manjih troškova pomoću e-Businessa u privatnom i javnom sektoru?", rekao je Dokić.

On je dodao da će sadržaj konferencije biti podijeljen u pet oblasti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Na prvom mjestu je elektronsko poslovanje u funkciji privrednog razvoja, mogući rizici koji se pojavljuju, kako ih spriječiti, zatim modernizacija javnog sektora primjenom elektronskog poslovanja, elektronsko poslovanje u praksi, imat ćemo i dvije diskusije i dva ili tri okrugla stola. Prijavljena su 32 rada, a imat ćemo i istaknute pojedince kao predavače", istakao je Dokić.

Šta privredni faktori očekuju od najavljene konferencije i koliko je važno elektronsko poslovanje naveo je Ninić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Kada bismo uveli i stvorili uslove za elektronsko poslovanje mi možemo očekivati rast zaposlenih u roku od četiri godine za 10%, te rast bruto nacionalnog dohotka od otprilike 15%, što je ogromno za ovakvu državu kakva je BiH i za njenu nezaposlenost. Ono otvara nova radna mjesta, pospješuje biznis, trgovinu itd. Vjerujem da će se svi aktivno pozabaviti ovom tematikom za sljedeće četiri godine", rekao je Ninić.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, a inicijatori održavanja Konferencije su Elektrotehnički fakultet Banja Luka, Privredna komora RS i Agencija za bankarstvo RS. Suorganizatori prve e-Business konferencije su Lanaco.d.o.o Banja Luka, InfoExpert d.o.o Banja Luka i InfoDom grupa.