Otvoren Poslovni forum
0

Privrednici Azerbejdžana zaineresovani za investiranje u BiH

Anadolija
U organizaciji Ministarstva za ekonomske odnose RS u Banjoj Luci je otvoren Poslovni forum Republika Srpska - Azerbejdžan, a u uvodnom dijelu foruma predstavljene su mogućnosti za ulaganje u Republiku Srpsku, posebno u drvoprerađivačku industriju, infrastrukturu i turizam, dok su u drugom dijelu otvoreni bilateralni razgovori između zainteresovanih privrednika koji će biti u prilici da direktno dogovaraju saradnju, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić kao domaćin skupa istakao je da ovaj forum ima za cilj predstavljanje privrednih potencijala jedne i druge zemlje i dogovor oko međusobne privredne saradanje.

"Azerbejdžan je zemlja s brzorastućom ekonomijom koja je sa svojim investicijama već prisutna u regionu i to je potencijal kojem se mi trebamo predstaviti", naveo je Džombić.

Premijer RS je istakao da taj bh. entitet privredncima iz Azerbejdžana može ponuditi svoje hidropetencijale, poljoprivrednu proizvodnju, drvnu industriju i turizam kao potencijalne investicijske mogućnosti.

Ministar za ekonomski razvoj Azerbejdžana Šain Mustafajev je rekao da je organiziovanje ovog foruma izazvalo veliko interesovanje kod privrednika iz njegove zemlje koje je potvrđeno i njihovim dolaskom u Banju Luku.

"Imali smo uspješne pregovore s predsjednikom RS ,otvorili smo ovaj forum i predstavili mogućnosti investiranja u Azerbejdžan i RS. Želim da istaknem da u Azerbejdžanu postoji velika zainteresovanost za ulaganja u BiH, pa i RS, jer imamo rastuću ekonomiju i velike investicione mogućnosti", naveo je Mustafajev.

Učešće na forumu uzelo je preko 20 azerbejdžanskih i 40 kompanija iz BiH.

Uz Mustafajeva, Poslovnom forumu prisustvuje i zamjenik ministra inostranih poslova Azerbejdžana Halaf Halafov, te ambasador Azerbejdžana u BiH Eldar Hasanov.