Privreda
8

Pojačan inspekcijski nadzor na pijacama i tržnicama

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Na području cijele Bosne i Hercegovine, a posebno na područjima pogođenim poplavama nadležni inspekcijski organi vrše pojačani inspekcijski nadzor na pijacama i tržnicama, kao i ostalim objektima subjekata u poslovanju s hranom - izjavio je za Fenu direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.

Po njegovim riječima, osnovni cilj je preventivno djelovanje radi sprečavanja nelegalnog prometa i zloupotreba trenutne situacije uzrokovane poplavama.

Obaveza subjekata u poslovanju sa hranom, na osnovu odredbi Zakona o hrani, jeste da osiguraju zdravstvenu ispravnost sirovina i proizvoda u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije, te da sprovode sistem samokontrole u objektima u kojima posluju.

"To se posebno odnosi na subjekte u poslovanju sa hranom životinjskog porijekla, odnosno na mljekarsku industriju čija je obaveza kontrola zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda kroz sve faze proizvodnje što uključujuje i kontrolu sirovog mlijeka prilikom otkupa od kooperanata, a nadležni inspekcijski organi su obavezni da nadziru postupanje od subjekata u poslovanju sa hranom", pojasnio je Mačkić napominjući da su za nepoštivanje zakonom propisanih mjera predviđene rigorozne upravne i kaznene mjere.

Na području ugroženom poplavama aktivne su i lokalne službe pri nadležnim tijelima (u oblasti zdravstva, veterinarstva, poljoprivrede i drugo) i njihovi službenici u okviru svojih nadležnosti preduzimaju odgovarajuće mjere.

Mačkić je dodao da je Agencija uputila zahtjev laboratorijama za kontrolu hrane za dostavu informacija o rezultatima laboratorijskih analiza hrane, posebno vode i hrane za životinje uzorkovane u vanrednim okolnostima, kako bi na osnovu prikupljenih i obrađenih podataka pružila naučnu i tehničku pomoć nadležnim organima u postupcima upravljanja kriznim stanjima koje sprovode nadležni organi vezano za sigurnost hrane i hrane za životinje.

Predsjednica Udruženja potrošača - Klub potrošača Tuzlanskog kantona Gordana Bulić kazala je za Fenu da je uvjerena da su inspektorati revnosno uradili posao u prvim danima nakon poplava posebno na područjima gdje se voda nije zadržavala predugo ili nije bila previsoka.

"Mislim da nije bilo takvog voća i povrća na pijacama, koje su pod nadzorom, te da su inspekcije bile više nego spremne i više nego revnosne, a povrće i voće iz poplavljenih područja sada, 20 dana nakon poplava više ni na šta ne liči i mislim da nema nikakve mogućnosti da ono i dođe do pijaca. Na tim prostorima usjevi su totalno uništeni, ali treba u svakom slučaju biti na oprezu i sve dobro prati prije upotrebe", navela je Bulić.

Dodala je da je Udruženje u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo TK, te da je uvjerena da se inspekcijski nadzor i za mlijeko vrši uredno.

Agencija za sigurnost hrane BiH je 16. maja uputila preporuke nadležnim inspekcijskim organima da putem svojih inspekcijskih službi preduzmu mjere pojačane kontrole zdravstvene ispravnosti hrane, a 27. maja upućen je zahtjev za dostavu podataka o rezultatima inspekcijskog nadzora zdravstvene ispravnosti hrane posebno vode za piće, te hrane za životinje sprovedene u vanrednim okolnostima.