U Sarajevu
22

Osmi Ekonomski forum BiH bit će održan 19. marta, u fokusu brojne teme

V. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ekonomski fakultet organizuje osmi Ekonomski forum Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 19. marta 2024. godine s početkom u 10 sati, u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu.

U fokusu Ekonomskog foruma BiH 2024 je uloga ciljeva samoodrživog razvoja kao transformatora društvenih promjena sa posebnom pažnjom na izazove koji se nalaze pred regionom i zemljama u razvoju kakva je Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan.

Tema ovogodišnjeg Ekonomskog foruma "SDGs, EU, WB Reformska agenda 2030 - od konfrontacije do kooperacije" bit će predstavljena kroz dvije sesije a to su: EKONOMIJA (sesija 1) i ZELENA TRANZICIJA (sesija 2), a glavni govornik Foruma 2024 je Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN-u.

U prvom panelu govorit će Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke BiH, Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU, Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, i Hatidža Jahić, profesorica na Univerzitetu u Sarajevu - Ekonomskom fakultetu. Moderator prve sesije je Mirza Kršo, profesor na Univerzitetu u Sarajevu - Ekonomskom fakultetu.

O mobiliziranju zelenog finansiranja u svrhu obnove i ubrzanja napretka realizacije ciljeva održivog razvoja govorit će Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini, Edin Dilberović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH, Sanel Buljubašić, v.d. Generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, i Mirza Kušljugić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Moderator druge sesije je Amina Mahmutović, predsjednica Uprave za UniCredit Bank.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2024 će otvoriti Meliha Bašić, dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Učešće na Ekonomskom forumu BiH 2024 je otvoreno bez plaćanja kotizacije, ali uz obaveznu prethodnu prijavu na e-mail [email protected].

Centralna ideja Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine odnosi se na uspostavljanje platforme koja povezuje predstavnike poslovne zajednice, akademije i kreatora ekonomskih politika s ciljem promocije preduzetničkih inicijativa i partnerstava, kultivacije javno-privatnog dijaloga i prezentacije naučnih i tehnoloških rješenja za promicanje održivog razvoja naše zemlje i regije.

Zbog toga nastojimo pružiti naš doprinos razvijanju snažnijih veza između različitih interesno - uticajnih strana koje dijele zajednički interes u Bosni i Hercegovini što u konačnici treba rezultirati kreiranjem konkretnih prijedloga i smjernica za kreiranje budućih ekonomskih politika.

Ekonomski forum BiH 2024 je organiziran u saradnji sa Ekonomskim institutom Sarajevo, Fondacijom Društva zajedničkih vrijednosti, Nizami Ganjavi međunarodnim centrom (NGIC), Mrežom rješenja za održivi razvoj Zapadnog Balkana (WB SDSN) i Bošnjačkim institutom - Fondacijom Adil Zulfikarpašić.