Pionirsko partnerstvo
22

Dogovorena saradnja koja ujedinjuje institucije u borbi protiv klimatskih promjena u regionu

A. Ku.
Foto: RIMOR
Foto: RIMOR
Zaljevska organizacija za istraživanje i razvoj, njen Klimatski akcioni centar izvrsnosti, Univerzitet u Sarajevu - Ekonomski fakultet, Ekonomski institut Sarajevo i kompanija RIMOR potpisali su Memorandum o razumijevanju (MOU).

Cilj je ostvariti saradnju u akademskim, istraživačkim i konsultantskim aktivnostima kroz održivost, menadžment, industriju i trgovinu.

Navedeni Memorandum o razumijevanju uspostavlja okvir za saradnju, uključujući razmjenu istraživača i stručnjaka, kreiranje dualnih i zajedničkih diplomskih programa i provođenje zajedničkog istraživanja i konsaltinga.

Cilj ove saradnje je poboljšanje aktivnosti vezanih za izazove klimatskih promjena kroz proširenje akademskih programa, razmjenu znanja i izgradnju kapaciteta te povećanje vidljivost CACE-a na Balkanu.

Foto: RIMOR
Foto: RIMOR

Partneri će također sarađivati sa lokalnim vlastima na aktivnostima vezanim za Pariški sporazum, naročito kad je u pitanju implementacija Člana 6. koji okuplja javni i privatni sektor sa ciljem kreiranja projekta koji promovišu razvoj uz smanjenje emisija ugljika.

Dr. Yousef Alhorr, osnivač GORD-a, rekao je da "obrazovne institucije predstavljaju osnovu dobrog vođstva, provođenja istraživanja i kreiranja inovativnih rješenja za održivu budućnost. Prepoznajući njihov značaj i potencijal, spremni smo da sarađujemo sa vodećih obrazovnim institucijama i organizacijama fokusiranim na održivost Balkana za zeleniju i bolju budućnost."

Također je istakao da "kroz ovo partnerstvo stranke nastoje zaobići granice te na najbolji način iskoristiti kombinovanu ekspertizu za naprednu klimatsku akciju i održive prakse."

Prof. dr. Meliha Bašić, dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu:

"Danas smo domaćini osmog Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine koji je fokusiran na zelenu ekonomiju i energetsku tranziciju. Ovo je razlog zašto smo naročito radosni zbog započinjanja saradnje koja obuhvata programe razmjene predavača, profesora, istraživača i konsultanata sa ciljem širenja znanja, stručnosti i najboljih praksi u borbi sa klimatskim promjenama sa partnerima koji su lideri industrije. Pored navedenog, partnerstvo će također obuhvatati zajedničke projekte konsultinga i istraživanja kako bi se adresirali ključni problemi vezani za efekte klimatskih promjena na Zapadnom Balkanu."

Prof. dr. Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo je rekao:

"Drago mi je što mogu objaviti naše potpisivanje Memoranduma o razumijevanju koji ne samo da podstiče međunarodnu saradnju i angažovanje različitih resursa, već i daje prioritet ekološkoj održivosti. Ovo partnerstvo označava značajan korak ka rješavanju regionalnih ekonomskih izazova uz istovremeno očuvanje naše planete za buduće generacije."

Bakir Kalajdžisalihović, izvršni direktor RIMOR-a, izrazio je svoju uzbuđenost što će udružiti snage s liderima industrije u ovom ključnom poduhvatu:

"Zajedno imamo priliku da postavimo nova mjerila u održivosti i klimatskim aktivnostima te da značajno unaprijedimo našu misiju ublažavanja utjecaja klimatskih promjena i doprinosa održivoj budućnosti za sve. Važno je istaći da implementacija Člana 6. otvara niz poslovnih prilika i stvara preduslove za implementaciju projekata koji bi inače bili neisplativi."