Uprkos potencijalima
62

Konaković na Ekonomskom forumu u Sarajevu: Imamo ubjedljivo najmanje stranih investicija u regionu

FENA
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (Foto: FENA)
U organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (EFSA) danas se u Sarajevu održava osmi Ekonomski forum Bosne i Hercegovine o temi "SDGs, EU, WB Reformska agenda 2030 - od konfrontacije do kooperacije".

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Meliha Bašić izjavila je na otvaranju Foruma da će fokus biti na zelenoj ekonomiji koja uključuje zelenu tranziciju, a koju će u budućnosti provoditi nove generacije. Napomenula je da to za Bosnu i Hercegovinu ne predstavlja samo izazov, već i šanse za nova radna mjesta, nove profesije te bolju budućnost.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) je podsjetio da Bosna i Hercegovina uprkos značajnim potencijalima, ima ubjedljivo najmanje stranih investicija od svih zemalja u regionu.

Naveo je da mu je čast što je dio Ekonomskog foruma za koji je konstatovao da na najbolji način dijagnosticira potencijale, šanse, ali i slabosti Bosne i Hercegovine i otvara prostor za narative koji bi političari trebali češće koristiti.

Bh. ambasador u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija se nada da će pregovori o članstvu Bosne i Hercegovine u EU ići svojim tokom i da ćemo do 2030. ući u Uniju, ali da nama ne treba stalno perspektiva, već i konkretan napredak što prije.

Pozvao je da se posvetimo ekonomiji, zelenoj tranziciji, obrazovanju, zdravstvu i digitalizaciji te je zahvalio organizatorima što će svi zajedno danas simbolično obilježiti vijest koju očekujemo iz Brisela - zvanično odobrenje za početak pregovora o članstvu u Uniji.

Naglašeno je da je u fokusu Ekonomskog foruma uloga ciljeva samoodrživog razvoja kao transformatora društvenih promjena, s pažnjom na izazove koji se nalaze pred regionom i zemljama u razvoju kakva je Bosna i Hercegovina te Zapadni Balkan.