Polemika se nastavlja
0

Nastavlja se debata o radu Privredne komore FBiH, oglasili se privrednici

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Posljednjih mjeseci sve je više diskusije o Privrednoj komori FBiH, a rad ove institucije sve više privlači medije, političare, a kako se priča i istražne organe.
Nakon posljednjeg polemičkog teksta o ovoj temi grupa privrednika piše kako je u posljednje vrijeme javnost u Bosni i Hercegovini, osim vijesti o koronavirusu, s pažnjom pratila sadržaje koji ne karakteriziraju demokratsko ozračje koje predstavlja pretpostavku, ali i prepreku što nas privrednike koči da poslovne ideje i aktivnosti budu prepoznatljive u praksi i s rezultatima.

"Mi, koji pripadamo poslovnoj zajednici, postigli smo rezultate, uglavnom samostalnim djelovanjem, bez podrške Privredne komore FBiH, iznenađeni smo porukama predsjednika Privredne komore Federacije BiH, jer je iskazao nepoštivanje na zahtjeve da javnost bude upoznata zašto, na koji način i gdje se usmjerava novac poreskih obveznika. Postavljena pitanja državnog zastupnika gospodina Šemsudina Mehmedovića o utrošku sredstava za finansiranje ureda Privredne komore u njemačkom gradu Wolsfburgu implicirajuj potrebu rasvjetljavanja, jer su pod lupom zbog pravno sumnjivog posla, politički štetnog i ekonomski neracionalnog poteza", napisali su.

Dodaju kako upravo iz tih razloga smatraju da akteri tog djelovanja imaju obavezu odgovoriti konkretnim informacijama, kako su i kojim efektom potrošili javni novac, ali i po kojem pravnom ili nekom personalnom ovlaštenju su djelovali nesvrsishodnim otvaranjem ureda. Podrška državnih organa je potrebna u kreiranju pozitivnog poslovnog konteksta, ali i finansijskim dotacijama, jer se time direktno i indirektno doprinosi višestrukim benefitima za stabilnost i prosperitet lokalne zajednice, i države u cjelini.

"Međutim, predsjednik Privredne komore to ne uvažava, iz samo njemu poznatih ciljeva. I pri tome se, nevješto i neumjesno, brani neuvjerljivim navodima, da u tom uredu mogu održavati sastanke uz korištenje svih zajedničkih kapaciteta kompleksa kao što su sale za sastanke i prezentacije, promocije. Istina je sasvim drugačija. Da je znao, ili da ima dokaz, trebao je ponuditi jedan efekt tog djelovanja, koji je to ugovor zaključen i šta je značio za Bosnu i Hercegovinu i njene kompanije. Da mu je bilo poznato mogao se sjetiti i najaviti događaj koji je uslijedio na dan objavljivanja vašeg teksta, i to značajnu investiciju koju omogućava ugovor njemačke Selzer Grupe i ASA Grupacije", kažu oni.

Rezultati su više odraz samostalnog djelovanja i manifestiranja poslovnosti i kvaliteta kompanija, dodaju, a bez doprinosa Privredne komore Federacije, a posebno djelovanja njenog ureda u Wolfsburgu.

"Nemoć da ponudi argumente o opravdanosti utroška budžetskih sredstava predsjednik Mirsad Jašarspahić je ispoljio optimističkim najavama o ponavljanju iste aktivosti, već ove jeseni. To se u poslovnom svijetu pregovora prepoznaje kao 'blefiranje', a kada ste bez osnove za takvo djelovanje, rizik je izraženiji. Očito je to slučaj i s predsjednikom Privredne komore Mirsadom Jašarspahićem. Epilog će biti izvjestan, jer na to upućuje i poruka iz filma 'svakoga dana, u svakom pogledu sve je jasnije i jasnije" ko je pogriješio i ko se krije iza nenamjenskog utroška budžetskih sredstava", kažu oni.

Iz Prevent Grupacije su kazali kako su oni kroz svoje globalno prisustvo prepoznatljiv industrijski brend, a posebno u oblasti autoindustrije gdje su već godinama vodeći dobavljač za velike evropske proizvođače vozila.

"Zahvaljujući dobro razvijenoj mreži kupaca i dobavljača na globalnom tržištu, te kroz naš matični ured u Njemačkoj, u proteklom periodu smo ostvarili niz novih ugovora i pokrenuli nove projekte proizvodnje komponenti za unutrašnjost vozila kako u BiH, tako i u drugim državama CEE regije gdje imamo prisustvo. Kada je riječ o radu Privredne komore, upoznati smo o postojanju ureda automobilskog klastera FBiH u Wolfsburgu, ali do sada nismo imali konkretne poslovne projekte i investicije koji su proizašli iz saradnje s ovim predstavništvom", zaključili su.