Privredne nesuglasice
7

Šta se dešava s Privrednom komorom FBiH i čemu služi ured u Wolfsburgu

R. D.
Forum AutoVision u Wolfsburgu
Forum AutoVision u Wolfsburgu
Posljednjih sedmica jedna od aktuelnih tema u našoj poslovnoj zajednici je poslovanje Privredne komore FBiH te posebno funkcionisanje njenog ureda u njemačkom gradu Wolfsburgu.

Jedan od onih koji je problematizirao rad ove institucije je i Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH. On za Klix.ba kaže kako je nakon saznanja da Privredna komora FBiH organizirala predstavništvo u Njemačkoj, postavio zastupničko pitanje ko je i na osnovu kojih javnih ovlasti te čijim novcem osnovao to predstavništvo u Njemačkoj.

"Razlozi su bili racionalne prirode. Dok napadamo i osporavamo razna 'diplomatsko-konzularna' i svaka druga predstavništva RS-a po bijelom svijetu, u istom periodu Vlada FBiH i to novcem Vijeća ministara BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa organizira predstavništva u Njemačkoj. Principijelno gledajući, različite su prirode i namjere organiziranja, ali forma je ista. Stoga, tragom novčanih tokova utvrđeno je niz nepravilnosti, od nezakonitog osnivanja, iznošenja novca iz BiH, nezakonitog trošenja na fešte i slično, do mnogih drugih nepravilnosti u organizaciji i radu Privredne komore Federacije BiH", kaže Šemsudin Mehmedović.

On dodaje kako umjesto da nadležni uljudno odgovore na zastupničko pitanje, oni pokušavaju omalovažavanjem uloge zastupnika i ponižavanjem njega kao individue sakriti suštinu problema.

"Nakon toga su počela svakodnevno isplivavati na površinu razna loša djela rukovodstva Privredne komore te začuđuje šutnja nadležnih, prvenstveno kontrolnih organa ove značajne institucije. Javno ovlaštenje koje su dobili od FBiH očigledno se koristi za lične interese pojedinaca, a ne u svrhu općeg dobra građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine", izjavio je Mehmedović.

Ovakvo rukovodstvo Privredne komore, dodaje on, se ponaša neodgovorno, nezakonito, ne poštuje institucije BiH i ne djeluje u skladu s javnim ovlastima koja su im dodijeljena.

"Nije to privatna PK, vec je dužna da poštuje državni integritet i institucije koje imaju svoje nadležnosti. Također, dužni su javni utrošeni novac pravdati onome ko im je doznačio, ali i postupati s njim u skladu sa zakonom i javnim ovlaštenjem. Imovinu kojom raspolažu ne mogu raspolagati kao da je privatna, već se prema njoj trebaju odnositi kao odgovoran domaćin. Ne može se prodavati, poklanjati, trošiti na zabave i fešte, što je bio slučaj, ali pogotovo što se ponovo najavljuju takve aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonima ove zemlje", izjavio je.

Najava ponavljanja nezakonitosti, nastavio je, ostavlja dojam oholosti onih koji vode tu veoma značajnu instituciju za razvoj privrednih aktivnosti, ali i odgovor koji je dostavljen Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je zapravo izliv oholosti i egoizma te nipodaštavanja parlamenta i njegovih članova.

"S ovakvim menadžmentom nije svijetla budućnost naše privredne komore koja bi trebala da bude posvećena privredi u punom kapacitetu, a ne da se bavi sobom i da gradi komoditet svojim rukovodiocima, kao i da oni zapošljavaju članove svojih porodica i prijatelja", zaključio je zastupnik Mehmedović.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, za Klix.ba kaže kako su za potrebe grupacije automobilske industrije koja djeluje pri komori 2017. godine ugovorom s partnerom WOB a.g. Wolfsburg, inače razvojnim centrom Volkswagena, unajmili ured u Forum Autovision centru. Pojašnjava kako je to mjesto gdje članice komore, odnosno grupacije, u prostoru gdje su kancelarije više od 80 najznačajnjih Volkswagenovih podugovarača, mogu održavati sastanke uz naravno i korištenje svih zajedničkih kapaciteta kompleksa kao što su sale za sastanke i prezentacije, promocije...

"Jedan od rezultata te aktivnosti je i zajednički nastup naše automobilske industrije na internom sajmu VW dobavljača IZB2018 koji se održava svake dvije godine. Ove jeseni imamo u planu tu aktivnost ponoviti jer je sva aktivnost kroz rad grupacije koristeći ured u Wolfsburgu, nastup na IZB-u načinila automobilsku industriju vidljivijom na mapi automobilske industrije Evrope i u konačnici dovela do povećanja ugovora, proizvodnje, izvoza i naravno zaposlenih u tom sektoru", kaže on.

Globalni lanci dobavljača u automobilskoj industriji su pokidani, dodaje on, u ponovnom preslagivanju Zapadni Balkan ima novi izazov i šansu.

"Baš zato mi, bosanskohercegovačke kompanije, sada moramo još agresivnije nastupiti i biti prisutni na svim događajima autoindustrije, a nemam vremena misliti kome personalno to smeta", izjavio je Jašarspahić.