Privreda
27

Na osnovu čega je zabranjen izvoz mlijeka iz BiH u EU: Sporan član 12. Regulative iz 2004. godine

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zakonska regulativa na koju se pozvala jedna od država članica EU kako bi blokirala uvoz mlijeka iz BiH sadržana je u Regulativi EC 854/2004 Organizacije zvanične kontrole proizvoda životinjskog porijekla za ljudsku ishranu.

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, potvrdio je za Klix.ba da su jučer obaviješteni da se jedna od zemalja članica EU pozvala upravo na ovu regulativu.

Ključan je član 12 ove regulative koji se odnosi na spisak postrojenja iz kojih je dozvoljen uvoz određenih proizvoda životinjskog porijekla.

Cijeli član 12 može se pročitati ovdje, a najvjerovatnije da se neka zemlja pozvala na tačku 4. ovog člana koji propisuje kako se objavljuje lista te u kojim rokovima neka zemlja članica EU može podnijeti prigovor na objavljenu listu.

“Komisija će osigurati da kontakt osobe koje su odredile zemlje članice u navedenu svrhu, budu redovno obavještavane o novim ili ažuriranim spiskovima koje je Komisija dobila od nadležnih organa trećih zemalja u skladu sa stavom 3. U slučaju da nijedna od zemalja članica nema primedbi na novi ili ažurirani spisak, u roku od 20 dana po dobijanju odgovarajućeg obavještenja od Komisije uvoz će biti dozvoljen iz postrojenja koja su uključena u spisak po isteku 10 dana od datuma kada ga je Komisija dala na uvid javnosti. Komisija će, u slučaju da bar jedna zemlja članica dostavi pismene primjedbe, ili u slučaju kad smatra da je neophodno modifikovati spisak u smislu važnih informacija kao što su inspekcijski izvještaji Zajednice, ili sistem brzog obavještavanja, obavijestiti sve zemlje članice i uvesti isto kao temu na dnevni red na sljedećem zasjedanju odgovarajuće sekcije Stalnog komiteta za lanac hrane i zdravlje životinja, u vezi sa donošenjem odluke u skladu s procedurom navedenom u stavu 19(2) gdje je to moguće. Komisija će sve ažurirane verzije svih spiskova dostaviti na uvid javnosti”, navodi se u tački 4. Regulative EC 854/2004.

S obzirom na to da je lista bh. mljekara kojima je odobren izvoz u EU zvanično objavljena 13. augusta, zemlje članice su u narednih deset dana mogle podnijeti žalbu. Vrlo vjerovatno da je neka zemlja pred sami istek roka podnijela žalbu. Međutim, nije jasno zašto nadležni organi EU nisu odmah obavijestili EU, već je informacija o zabrani izvoza mlijeka stigla tek 26. augusta i to kad je jedna mljekara pokušala izvesti mlijeko u EU.