Nanesena velika šteta
0

Potvrđena optužnica protiv Ljubomira Kalabe koji je privredniku onemogućio izvoz mesa u Tursku

A. Ku.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv bivšeg direktora Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomira Kalabe koji se tereti za zloupotrebu položaja.

Naime, Kalaba se tereti da je, postupajući kao službena osoba u institucijama BiH, nanio štetu privrednom subjektu "MI RAKITNO" d.o.o. Posušje.

On je, kako se navodi, 13.2.2020. godine izdao Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko-zdravstvenih certifikata za odobreni objekat "MI RAKITN" d.o.o. na temelju kojeg je Upravi za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona zabranio izdavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata oznake KZV-TR-14 za odobreni izvozni objekat.

Time je spomenutom poslovnom subjektu onemogućen izvoz i prodaja već pripremljenog svježe/ohlađenog goveđeg mesa u Tursku planiran za 14.2.2020. godine, u količini od 41.785,78 kg.

Zbog trajanja navedene zabrane došlo je do kvarenja mesa te je ovom privrednom subjektu nanesena materijalna šteta u vidu izostanka naplate ugovorene prodajne cijene u iznosu od 407.829 KM i plaćenih troškova upravnog postupka za otpis i uništenje ove robe u iznosu od 3.844, KM, što predstavlja štetu u ukupnom novčanom iznosu od 411.673 KM.