Privreda
16

Ljekoviti efekti gljive shiitake i šansa za biznis

FENA
Svrstava se u ljekovite jestive gljive, potječe s azijskog kontinenta gdje prirodno raste u šumama. Na istoku se vjekovima upotrebljava za ishranu, ali i kao lijek, a u skorije vrijeme shiitake gljiva sve je popularnija i u državama Zapada. Ima velike nutritivne i medicinske vrijednosti.

Stručnjak iz oblasti uzgoja gljiva prof. dr. Nezir Tanović naglašava da gljiva shiitake sadrži dosta minerala (kalij, kalcij, gvožđe, fosfor, magnezij), mnoštvo vitamina B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12), amino kiseline i biljna vlakna. Smanjuje holesterol u krvi (15 posto za sedam dana), povećava otpornost na viruse, a njen ekstrakt ima anitikancerogeno djelovanje.

U izjavi za Fenu prof. Tanović podsjeća da se ta vrsta gljive može uzgajati na drvenim oblicama različitih šumskih vrsta (hrastu, bukvi, brezi, pitomom kestenu i topoli). Taj način proizvodnje je ekstenzivan i traje šest i više mjeseci s manjim prinosima.

"Proizvodnja u namjenskim objektima, izuzetno je profitabilna i može poslužiti kao model samozapošljavanja. Impresioniran sam interesom za oblast gljivarstva kod nas i vjerujem u progres te oblasti", kazao je prof. Tanović.

Naglašava raznovrsnost i bogatstvo gljiva i drugih šumskih proizvoda na području BiH, te precizira da tradicija u sakupljanju i plasman gljiva na ino i domaće tržište tu oblast favorizira zbog privrednog, zdravstvenog, socijalnog i ekološkog aspekta.

Emilij Mikulić iz Širokog Brijega uzgojem gljive shiitake počeo se baviti prije tri godine. Na tu ideju došao je nakon što se uvjerio u pozitivne efekte u liječenju maligne bolesti jednog od članova njegove porodice, koji je po preporuci onkologa koristio kapsule na bazi gljive shiitake.

"Zabilježeno je poboljšanje općeg stanja prilikom primjene kemoterapije i zračenja te poboljšanje krvne slike. Tad sam počeo da prikupljam informacije o toj gljivi, kao i o cjelokupnom procesu uzgoja", priča Mikulić.

Precizira da je proizvodnja zahtjevna, traži dosta truda, volje i želje zbog čega je teško dobiti konačni proizvod. U početku je, kaže, nailazio na neuspjehe jer samo jedan krivi korak dovodi do propadanja cijelog procesa, a to se vidi tek na kraju kad se očekuje prinos gljiva.

"Međutim, s vremenom sam savladao tehniku i danas imam registriran obrt pod nazivom Fungivita te polako uspijevam doći do željenih rezultata", naglasio je.

Sam proces proizvodnje gljive shiitake odvija se u nekoliko etapa i to priprema piljevine - supstrata, sterilizacija i cijepljenje vreća micelijem, proces prorastanja te "šokiranje" i berba gljiva.

Precizira da proces prorastanja supstrata ima tri faze (fazu inkubacije, sazrijevanja i plodonošenja). Svaka od navedenih faza zahtijeva određene uvjete odnosno različite stupnjeve temperature u prostoriji, vlažnosti i svjetlo, a u slučaju da se ne ispoštuje jedan od navedenih uvjeta izostat će i urod.

Posebna pažnja se obraća na sami proces sterilizacije supstrata jer u protivnom dolazi do "zaraze" zelenom plijesni i propadanja vreća. Pri cijepljenju se koristi zaštitna odjeća (mantil, rukavice, maska) jer je to najosjetljiviji dio proizvodnje i zahtijeva poštivanje određenih pravila o sterilizaciji.

Sve prostorije se redovito moraju čistiti da bi se spriječio prodor nametnika, a cjelokupni proces od sadnje pa do ubiranja ploda traje oko tri mjeseca.

"Proizvodnja se odvija na biobazi što znači da isključivo koristimo provjerene sastojke", naglašava Mikulić.

Obrt Fungivita realiziran je kao obiteljski posao u Širokom Brijegu. Ističu da zasad imaju jednog kooperanta kojem dostavljaju gotove brikete uoči branja, a oni dalje nastavljaju branje gljiva i plasman na tržište.

"Naši proizvodi mogu se naći u sušenom i svježem stanju u većim trgovinama na području BiH, a planiramo plasirati med sa shiitake gljivom. Konačni cilj nam je da uskoro radimo kapsuliranje aktivnih supstanci gljive shiitake i plasman na šire tržište s posebnim osvrtom na njenu ljekovitu osobinu", kazao je Mikulić.

Šansu za progres u oblasti sakupljanja i proizvodnje gljiva, kao modela samozapošljavanja prepoznalo je Udruženje građana "Nešto više" iz Mostara serijom predavanja o sakupljanju, proizvodnji i preradi gljiva u okviru projekta Podrška razvoju poljoprivrede u Hercegovini i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).