Od 2016. do 2023. godine
99

Ko je nanio štetu Fabrici duhana Sarajevo: Podnesen izvještaj o krivičnim djelima

S. Š.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zbog štete nanesene društvu Fabrika duhana Sarajevo, Komisija za vrijednosne papire FBiH dostavila je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih i fizičkih lica iz BiH i Austrije zbog postojanja osnova sumnje u činjenje krivičnih djela "Nesavjesno privredno poslovanje, zaključenje štetnog ugovora" i "Zloupotreba položaja i ovlaštenja".

Na osnovu obavljenog nadzora, utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su određene fizičke i pravne osobe, u periodu od 2016. do 2023. godine, pripremali i realizirali aktivnosti tako što su koristili svoj položaj, propuštali poduzeti dužne radnje i ovlasti, poduzimali nezakonite aktivnosti, koristeći pritom privredni subjekt koji je pod njihovim preovlađujućim uticajem i kontrolom.

Sve ove radnje, kako se navodi u izvještaju komisije, realizirane s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi i drugome, odnosno nanoseći štete privrednom subjektu FDS d.d. Sarajevo (Badeco Adria d.d. Sarajevo).

Imovinu i novčana sredstva FDS-a, osumnjičena lica su kasnije koristila za pokrivanje obaveza povezanih pravnih i fizičkih osoba, zaključujući sporne pravne poslove velikih novčanih vrijednosti u kojima se društvo pojavljivalo kao garant tih pravnih poslova, a sve na osnovu spornih odluka upravljačkih struktura koje su bile na štetu društva a u korist povezanih osoba.

Navedenim aktivnostima je pored ostalog omogućeno da se sredstvima FDS d.d. Sarajevo steknu dionice društva kroz različite postupke.

S tim u vezi, Komisija je nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih lica iz Austrije i BiH, te fizičkih lica inicijala A.W. iz Beča, Austrija, E.M. iz Sarajeva, M.P.S. iz Beča, Austrija i M.P. iz Beča, Austrija, zbog postojanja osnova sumnje u vršenje različitih krivičnih djela iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Među krivičnim djelima navodi se "Nesavjesno privredno poslovanje" te krivično djelo "Zloupotreba položaja i ovlaštenja".

Nadalje, iz Komisije za vrijednosne papire FBiH su naveli da, nakon što je početkom godine dostavila određen broj izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv brojnih pravnih i fizičkih lica u vezi s prometom dionicama društava Unioninvestplastika d.d. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo, Komisija je i u ovom predmetu pokazala volju da stane ukraj svim oblicima kriminala na tržištu kapitala u Federaciji Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim opredjeljenjem da svim učesnicima u tržištu koji se drže slova zakona omogući nesmetano poslovanje s vrijednosnim papirima, te na taj način, kao vrhovni regulator ovog segmenta ekonomije, vrati povjerenje investitora i javnosti u njegove institucije i tržište u cjelini. Komisija će i u narednom periodu ulagati napore na prevenciji nezakonitih oblika djelovanja na tržištu kapitala i o tome redovno izvještavati javnost i medije.