Privreda
22

JICA pomaže srebreničke poljoprivrednike

FENA
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Japanska agencija za međunarodni razvoj (JICA) osigurala je sredstva za nabavku 20 junica i 60 duluma kupina i malina za srebreničke poljoprivrednike, koji se žele baviti stočarstvom i uzgojem malina i kupina.

Po riječima načelnika Odjeljenja za privredu i razvoj u Općini Srebrenica Dane Katanića, do kraja augusta vrši se upis zainteresovanih poljoprivrednika, a nakon toga će predstavnici JICA, zajedno sa stručnim osobama iz Općine Srebrenica, obići poljoprivrednike koji su se prijavili i izvršiti selekciju, u odnosu na stanje na terenu.

Prednost će imati oni koji do sada nisu dobijali sadnice, ali i junice od te agencije.

JICA je na području općine Srebrenica prisutna više od deset godina. Po riječima Katanića srebrenički poljoprivrednici su zadovoljni djelovanjem te agencije, koja prije svega i edukuje stanovništvo u smislu pripreme terena za realizaciju projekata. Agencija djeluje na teritoriji svih 19 mjesnih zajednica općine Srebrenica.

U prethodnom periodu ove godine JICA je dijelila ovce i pčele srebreničkim poljoprivrednicima, što je direktna i značajna podrška stanovništvu u ruralnim dijelovima ove općine.