Privreda
4

Jačanje konkurentnosti metalske industrije

Klix.ba
U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA jučer je potpisan Sporazum o partnerstvu na projektu “Povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i jačanje prekograničnih veza u metalskoj industriji - EUMETAL 2".

Sporazum su potpisali direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA-e Ševkija Okerić, kao predstavnici agencija koje su vodeći partneri u realizaciji projekta, te ministar privrede KS Emir Hrenovica i direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije Ivica Eždenci, kao predstavnici institucija koje su lokalni partneri u realizaciji projekta EUMETAL 2.

Cilj projekta je podrška razvoju malih i srednjih preduzeća metalskog sektora u prekograničnom području BiH i Srbije u svrhu unaprijeđenja njihove konkurentnosti i jačanja izvoznih sposobnosti. U okviru projekta EUMETAL 2 predviđene su između ostalog aktivnosti organizovanja B2B susreta firmi metalske industrije prekograničnog područja BiH i Srbije, izrada kataloga firmi metalske industrije, izrada analize potreba ovih firmi te u skladu sa analizom organizacija specijalističkih treninga za radnike firmi. Projektom je predviđena i organizacija učešća firmi na dva velika međunarodna sajma u Hanoveru i Parizu.

Projekt EUMETAL 2 je odobren u okviru drugog poziva Programa prekogranične saradnje BiH - Srbija. Ukupna vrijednost projekta je 365.432 EUR od čega je Evropska unija finansirala oko 83 posto u iznosu od 304.070,34 EUR, a preostalih 17 posto tj. 61.361,66 EUR finansiraju SERDA i RRA Zlatibor. Projekt će se implementirati u narednih 20 mjeseci, do oktobra 2014. godine.