Boje visokog kvaliteta
176

Ilidžanska firma je prva u BiH koja će koristiti GMO za farbanje tkanina, klijenti su joj svjetski brendovi

FENA
Kompanija Forster Rohner (Foto: FENA)
Kompanija Forster Rohner (Foto: FENA)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je posjetio firmu Forster Rohner, koja se nalazi u ilidžanskom naselju Hrasnica, a koja će prva u Bosni i Hercegovini početi primjenjivati genetski modificirane organizme (GMO) za farbanje tkanina.

Ova firma proizvodi tkanine za klijente među kojima su Chanel, Gucci i Louis Vuitton, a za primjenu GMO bojenih tkanina u svojoj proizvodnji bilo joj je potrebno da Vlada FBiH usvoji pravilnik o ograničenoj upotrebi GMO u kontrolisanom zatvorenom prostoru.

Novalić je izjavio da je ta kompanija tražila izmjene određenih podzakonskih rješenja kako bi upotrebljavali boje visokog kvaliteta, koje su regulisane GMO pravilnicima. 

Napomenuo je da je Vlada FBiH u septembru usvojila četiri pravilnika namijenjena takvim industrijama, čime je omogućeno firmi Forster Rohner da koristi najekskluzivnije boje.

"To je posljedica jednog patenta za čiju primjenu je kod nas bilo potrebno promijeniti pravilnik i uskoro ćemo izdati dozvolu za proizvodnju, što bi trebao biti novi korak u razvoju ove kompanije", rekao je Novalić.

Direktorica ove firme Elma Memić naglasila je da u poslovanju poštuju standarde i okoliš te da trenutno razvijaju projekat prirodnog farbanja mikroorganizmima. Nada se da će današnjom posjetom premijera Novalića ozvaničiti taj projekat i dobiti dozvolu, čime će postati prvi pokretač GMO farbanja u Bosni i Hercegovini.

Forster Rohner Ilidža je osnovana je 2017. kao kćerka firma švicarske kompanije Forster Rohner AG.