Kanton Sarajevo
38

Uskoro trajno rješenje za konjske fekalije u Velikoj aleji, ali problemi s parkingom na Vrelu Bosne ostaju

B. R.
Velika aleja, Ilidža (Foto: F. K./Klix.ba)
Velika aleja, Ilidža (Foto: F. K./Klix.ba)
Ilidžanski spomenik prirode Vrelo Bosne godinama ima dva velika problema. Jedan su fekalije konja koji vuku fijakere, a drugi je čest nedostatak parkinga.

Neprimjeren je način na koji se Velika aleja, koja vodi ka Vrelu Bosne, čisti od fekalija. Naime, čišćenje je ručno, što za posljedicu ima da se fekalije dugo zadržavaju na tlu. Time nastaju nehigijenski uslovi i neprijatan miris, što je naročito slučaj tokom proljeća i ljeta.

Uskoro rješenje za fekalije

Direktor kantonalne ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, koja je odgovorna za Vrelo Bosne, Asad Jelešković je u izjavi za Klix.ba istakao da je prošle godine bio sastanak u cilju rješavanja ovog problema.

Napomenuo je da su tom sastanku prisustvovali predstavnici kantonalne inspekcije, Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Općine Ilidža te da su tom prilikom doneseni zaključci. Međutim, kako je konstatovao, malo stvari je pokrenuto s mrtve tačke.

Ipak, najavio je da će ovaj problem uskoro biti riješen. Naime, u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine kupit će specijalizovanu mašinu za čišćenje Velike aleje.

"Projekat nam je odobren krajem prošle godine i u narednih deset dana, najduže za 15 dana, pokrenut ćemo javnu nabavku. Nedavno smo potpisali ugovor i Fond izdvaja dio sredstava, a dio sredstava naša ustanova", ukazao je Jelešković.

Kako je kazao, nabavkom spomenute mašine bit će u mogućnosti da u potpunosti preuzmu čišćenje Velike aleje.

"Čišćenje je do sada rađeno na poprilično primitivan način. Skoro da je bilo nemoguće pronaći nekoga ko bi to čistio, vjerovatno zbog vrste posla. Nadam se da ćemo u naredna dva-tri mjeseca, dok se nabavka provede, konačno riješiti taj problem", rekao je.

Parking

Nedostatak parkinga je problem koji je sve izraženiji s rastom posjetitelja Vrela Bosne. Usljed nedostatka parkinga, pojedini parkiraju na pješačkim i zelenim površinama, što policija sankcioniše. U posljednje vrijeme je primjetno da lokalno stanovništvo ustupa svoje zemljište za parking uz naplatu. Posebno je teško autobusima zbog kojih saobraćaj nerijetko biva začepljen.

Jelešković je naglasio da održavanje i upravljanje postojećim parkingom, koji je na samom ulazu u spomenik prirode, nije u nadležnosti ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

"Naime, Općinsko vijeće Ilidže je 2006. godine, ako se dobro sjećam, upravo taj parking dalo na upravljanje Udruženju ratnih vojnih invalida 'Izvor Bosne'. Parking je dat na 30-godišnje upravljanje. Ugovor je napravljen prije osnivanja ustanove Zaštićena prirodna područja", ukazao je.

Prema njegovim riječima, probali su pronaći lokaciju za drugi parking kojim bi se rasteretio postojeći parking, tj. kojim bi se rasteretio kompletan saobraćaj, što se posebno odnosi na autobuse. Istakao je da potraga za lokacijom još traje.

"Pokušavamo pronaći površinu koja bi bila adekvatna za dodatni parking. Veliki je problem taj što je u vodozaštitnoj zoni dio zemljišta planiran za parking. Prema uputstvu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, tu nije dozvoljen ni saobraćaj u mirovanju", obrazložio je.

Kako je konstatovao Jelešković, ne postoje indicije da će ovo pitanje biti riješeno u skorije vrijeme, ali da čine sve što mogu kako bi riješili ovaj problem.

Najavio je da će se ove godine pristupiti izradi saobraćajnog elaborata za koji je naveo da bi to bi bio početak rješavanja problema u saobraćaju na području Vrela Bosne.

"Time bi se tretirao saobraćaj u samoj Velikoj aleji, kao i pristup sa svih putnih pravaca", dodaje.

Ipak, u posljednje vrijeme postoje osjetna poboljšanja na spomeniku prirode Vrelo Bosne kojem pripada i Stojčevac. Riječ je o prostoru koji je mnogo uređeniji i zaštićeniji. To je značilo i potpunu revitalizaciju Stojčevca.