U planu mnogi radovi
19

Uskoro ljepši i ugodniji ambijent življenja za stanovnike solitera u naselju Kolonija u Konjicu

S. Š.
Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predstavnik konzorcija firmi Azekom i GD Rad, koji će izvoditi radove Enis Hodžić, potpisali su ugovor za realizaciju projekta "Uređenje partera u naselju Kolonija - Soliteri".

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnici stanara tri konjička solitera u naselju Kolonija, koji će biti krajnji korisnici partera i svih sadržaja koji će biti urađeni na ovom lokalitetu.

"Saradnja sa građanima prilikom priprema za realizaciju projekata od iznimne je važnosti i sve aktivnosti na ovom projektu su se nastojale planirati kako bi parter bio što funkcionalniji i prihvatljiviji svim generacijama stanovnika solitera i kako bi zadovoljavao potrebe, kada je riječ o parkinzima, dječijim igralištima, podzemnim kontejnerima, te putnoj komunikaciji kroz naselje. Posebnu važnost u ovoj fazi ima izgradnja pješačkog mosta preko rijeke Neretve, koja će dati novu dimenziju života i djelovanja u ovom dijelu grada", kazao je gradonačelnik Ćatić.

On se zahvalio predstavnicima stanara solitera na saradnji i iskazanom interesu za aktivnosti koje provodi Gradska uprava Konjic.

Enis Hadžić, direktor firme Azekom d.o.o. i lider konzorcija, koji će izvoditi radove naglašavajući da će se truditi napraviti najbolje u ovom projektu, pozvao je građane na strpljenje i saradnju u toku izvođenja radova, kako bi se oni završili prema planu.

"Kolonija je svakim danom sve ljepša, a kada se završi kompletan projekat ovo će definitivno biti najljepše naselje, ne samo u gradu Konjicu, nego u cijeloj BiH. Dio projekta koji se odnosi na solitere, tačnije ljepše uređenje prostora ispod i oko solitera te izgradnja mosta od solitera prema bazenima će olakšati stanovnicima, a to je najmanje 200 domaćinstava, jer će se rasteretiti parking prostor, brže će djeca dolaziti do stadiona na treninge, utakmice, ispod solitera ćemo dobiti dječije igralište, na koje smo čekali dugo. Sve navedeno će doprinijeti ljepšem, ugodnijem životu svih nas. Vrijedilo je čekati toliko dugo za ovako lijep i koristan projekat“ - kazala je Amra Mušinović Husić, predstavnica stanara jednog od solitera.

Admir Kraljušić, sretan zbog činjenice da će se uskoro pristupiti realizaciji projekta je kazao:

"Ukoliko projekat bude urađen u skladu sa onim što smo vidjeli, ovo će stvoriti potpuno nove uslove stanovanja u ovom dijelu našeg grada, na zadovoljstvo stanara solitera. Most koji će povezati solitere i šetnicu sa šetnicom na desnoj obali Neretve, gdje se nalazi i Gradski stadion omogućit će lakši i brži pristup terenima za rekreaciju i šetnju stanovnicima svih generacija. Nadam se da će planirane aktivnosti biti kompatibilne sa svim potrebama stanovnika solitera, kada je riječ o grijanju, odlaganju smeća, parkiranju, saobraćanju što će se konkretno moći vidjeti na terenu kada se projekat završi“.

"Zadovoljni smo predstavljenim, jer će nakon 30 godina soliteri dobiti adekvatno uređene zelene površine, dječije igralište, postojeća parking mjesta će biti proširena, uređena pješačka staza. Zahvaljujem se gradonačelniku i gradskim službama u ime svih stanara što su prepoznali našu potrebu za gore navedenim. Nadam se da će u skorije vrijeme početi radovi na ovom projektu i da će se zajedno sa stanarima iznaći rješenje za utopljavanje solitera i adekvatan načina grijanja", kazao je Emir Hadžajlija predstavnik stanara solitera III.