Privreda
42

Hrvatska planira gradnju poslovnog parka na granici s BiH

Klix.ba
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Lučka uprava Ploče i Brodarski institut Zagreb osmislili su projekt izgradnje poslovnog parka na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Projekt B.E.P.O. (Bioenergetski, ekoindustrijski, poduzetnički i oporabni park) predstavljen je jučer u sklopu 16. Maratona lađa na Neretvi, a podrazumijeva čvorište u okviru prekogranične poslovne zone, piše Index.hr-

Park bi se nalazio na površini od oko 2.000 hektara, i to na teritoriji općine Ljubuški sa bh. strane (poslovna zonu "Zvrići"), te Općine Kula Norinska (poslovna zona "Nova Sela") i Općine Pojezerje (poslovna zona "Pozla gora") sa strane Republike Hrvatske.

Predmetno zemljište je uglavnom u vlasništvu općina, a dijelom u vlasništvu Hrvatske.

Osnovni cilj Projekta B.E.P.O. je pokretanje održivog privrednog razvoja sveukupne gravitirajuće regije u radijusu od 50 km. Ukupan broj stanovnika koji će biti obuhvaćeni ovim projektom iznosi 399.600 stanovnika (od čega je 140.050 iz Hrvatske, a 259.550 iz BiH). Predviđa se otvaranje blizu 3.000 radnih mjesta.

Pokretač projekta je Konzorcij Neretva, dok je za razvoj i pripremu zadužen Brodarski institut d.o.o. iz Zagreba. Sastoji se od četiri sektora:

Bioenergetski (visokotehnološka postrojenja za proizvodnju električne energije iz energije vjetra i sunca, postrojenje za preradu biomase, pogon za dobijanje energije iz komunalnog otpada te postrojenje za dobijanje energije iz plina i algi),

Ekoindustrija (postrojenja za preradu voća i povrća - sušionica, vinarija, uljara, hladnjače..., koja će moći prihvatiti, preraditi i plasirati sve poljoprivredne proizvode iz Doline Neretve te Hercegovine),

Poduzetništvo (uspostava intermodalnog čvorišta na sjecištu koridora 5C i Jadransko-jonskog pravca - kontejnerski, željeznički i kargo zračni terminal, skladišni prostor i logistički centar sa novim tehnološkim tunelom, spojen na lučku infrastrukturu u Pločama),

Okoliš (najmodernija postrojenja za reciklažu otpada koji nastaje u okruženju).

Kao rezultat realizacije ovog projekta navodi se sveukupan i trajan razvoj regije, napredak iz lokalnog ka globalnom, prestanak depopulacije stanovništva i poboljšanje obrazovne strukture, a za BiH negacija loših učinaka granice, budući da će se u sklopu Poslovne zone uspostaviti jedinstveni granični režim koji će omogućavati brži i funkcionalniji promet roba i razmjenu rada, piše Index.hr.

Ekološki aspekti ovog projekta su jedinstveni na ovom području budući da niti jedan projekt ovakve veličine nije uspio ujediniti sve resurse na ekonomičan, a ujedno i ekološki način, pa se sa sigurnošću može reći da se ovim projektom, ne samo da se neće ugrožavati okoliš već će se intenzivno poticati zaštita i očuvanje prirode, posebno kada se radi o zaštiti sliva Neretve, Trebišnjice i Trebižata.

Ostali pozitivni aspekti ovog projekta se odnose na rješavanje nesuglasica Hrvatske i BiH oko statusa Luke Ploče budući da BiH tehnički dobija morsku luku u Ljubuškom i to iz razloga što će se dijelovi robnih terminala iz Luke Ploče, translatirati unutar poslovne zone BEPO.

Na taj način BiH dobija idealnu afirmaciju svog povoljnog geostrateškog položaja čime se dodatno povećava njen značaj za EU.

Realizacija ovakvog projekta kao poligona za nove projekte i ideje rezultirati će privlačenjem raznih stranih investicija pa se samim tim može pretpostaviti istovremeni poduzetničko - industrijski, prometni, naučno-inovacijski, turistički i ekološki razvoj regije, stoji u predstavljanju projekta kojeg potpisuju Konzorcij Neretva i Ante Zloić, direktor projekta B.E.P.O.