Privreda
1

Hoće li Konkurencijsko vijeće dozvoliti Todoriću da preuzime Mercator u BiH?

Piše: Am. Dž.
Ivica Todorić
Ivica Todorić
Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine donijet će tokom mjeseca maja odluku i stav o prodaji Mercatora hrvatskoj kompaniji Agrokor, koja je u vlasništvu Ivice Todorića, potvrđeno je za Klix.ba u ovoj instituciji.

Podsjećamo, Agrokor je 28. juna prošle godine prijavio Konkurencijskom vijeću BiH da namjerava steći kontrolu nad Mercatorom kupovinom većine dionica. Ukoliko uspije u toj namjeri Ivica Todorić će u svom posjedu imati Konzum i Mercator, kao dva najveća trgovačka lanca u regionu. Na ovaj način bi imao i značajan udio na trgovačkom tržištu u BiH, te stoga postoji bojazan da bi mogao ostvariti monopol.

Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je polovinom prošlog mjeseca, uvjetno odobrila prijenos vlasništva dijela slovenske kompanije u toj državi Agrokoru, ranije je to odobrila i Slovenija, a još se čeka odluka BiH i Srbije.

"Budući da postupak još traje, ne možemo unaprijed prejudicirati krajnji ishod postupka, ali možemo istaknuti da će Konkurencijsko vijeće u predmetnom postupku detaljno analizirati tržište trgovine na veliko i malo prehrambenim proizvodima i robom široke potrošnje u BiH. Zatražili smo od svih relevantnih konkurenata na tržištu BiH podatke o ukupnim prihodima ostvarenim na navedenim tržištima", navode za Klix.ba iz Konkurencijskog vijeća BiH.

Ističu da u ovom slučaju u skladu sa Zakonom o konkurenciji mogu "zabraniti koncentraciju ili uvjetno odobriti uz provođenje odgovarajućih strukturalnih ili drugih mjera (npr. prodaje prostora u nekim gradovima) ukoliko tržišni udjeli sudionika koncentracije na mjerodavnom tržištu pređu 40 posto".