Na rijeci Bjelovićki
3

Crnogorski nogometaš gradi mini hidroelektranu, država ga kreditira s tri miliona eura

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Investiranje u energetske objekte sve je popularnije i među sportašima. Nakon bh. košarkaške zvijezde Mirze Teletovića, za investiranje u mini hidroelektrane odličila se i crnogorska nogometna zvijezda i stoper madridskog Atletica Stefan Savić.

Savić sa svojim partnerima gradi mini hidroelektranu "Bjelovićka 1" na rijeci Bijelovićki u općini Mojkovac. Zanimljivo je da je važnost investicije prepoznala i država te preko svog investicijskog fonda odlučila ovaj projekt kreditirati s tri miliona eura.

Kako piše portal investitor.me, kompanija C&S Energy, čiji su vlasnici kompanija Čelebić i poznati nogometaš Stefan Savić, dobila je 3 miliona eura kredita od državnog Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za izgradnju mini hidroelektrane.

U pomenutoj kompaniji Čelebić ima 54 posto udjela, Savić 45, dok jedan procenat ima firma Sinergy podgoričkog biznismena Vuka Rajkovića. Oni su nedavno dobili status privremenog povlaštenog proizvođača električne energije za proizvodni objekt mHE "Bjelovićka 1" koji se nalazi u opštini Mojkovac na rijeci Bjelovićkoj, piše list Dan.

Privremeni status povlaštenog proizvođača poslovnom subjektu Čelebića i Savića važi do 25. decembra 2021. godine. Za period od dvije godine ova firma treba da izgradi mini hidroelektranu kako bi nakon isteka tog roka mogla da traži status povlaštenog proizvođača. Za to je, između ostalog, potrebno da završi izgradnju i da dobije upotrebnu dozvolu.

Ukoliko sve završi i dobije status povlaštenog proizvođača, onda će 12 godina crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) preko Elektroprivrede (EPCG) otkupljivati proizvedenu električnu energiju iz mHE Bjelovićka po cijenama višim od tržišne za 50-60 procenata. To je zapravo podsticajna cijena električne energije po kojoj struju prodaju povlašteni proizvođači.

Crnogorski mediji pišu i kako se u poslovima s mini hidroelektranama nalaze ljudi bliski Mili Đukanoviću.

Stefan Savić od ugovora s Atletico Madridom godišnje zaradi više od četiri miliona eura.