Zastupnik Naše stranke
112

Čamdžić: Pokrenuti arbitražu za Termoblok 7 i sankcionirati odgovorne za nastalu štetu

T. K.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Iz Elektroprivrede BiH saopćeno je da su konzorciju kineskih kompanija uputili treću opomenu pred raskid ugovora za projekat izgradnje Termobloka 7.
Tim povodom reagovao je Mirsad Čamdžić, šef Kluba zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

"Prvo 2019. godine, a potom i 2022. godine upozoravali smo da će projekt izgradnje Termobloka 7 biti neprovodiv ako se ne uskladi s preporukama Energetske zajednice koja je upozoravala na niz neregularnosti u planu njegove provedbe. Bili smo jedina stranka koja nije podržala sporni ugovor. Sad je više nego jasno da smo bili u pravu", poručio je Čamdžić.

Dodao je da je na projekat dosad utrošeno 300 miliona KM.

"Sudeći po informacijama iz Elektroprivrede, u ugovoru s kineskim izvođačem postoje sigurnosne klauzule koje će omogućiti naplatu odštete. Tražimo da se hitno pokrene proces arbitraže i da on za javnost bude do kraja transparentan. Također smatramo da je potrebno pokrenuti pitanje odgovornosti bivšeg rukovodstva Elektroprivrede i nadležnih iz prethodnog saziva Vlade FBiH za stanje u šta treba da se uključi pravosuđe", poručio je.

Dodao je da katastrofalnu politiku Elektroprivrede u proteklom periodu najviše plaćaju građani Tuzle, a potom i cijele Federacije, dodavši da je trebaju platiti odgovorni.

Podsjećamo, Blok 7 Termoelektrane Tuzla je trebao biti jedan od najvećih poslijeratnih projekata u bh. energetskom sektoru, ali je sve više nagovještaja da od ovog projekta neće biti ništa. To ništa bi moglo koštati 300 miliona KM