Potvrdio za Klix.ba
53

Direktor Termoelektrane u Tuzli: Imamo dovoljno uglja i nastavljamo s proizvodnjom struje

A. K.
Termoelektrana u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Termoelektrana u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Termoelektrana u Tuzli trenutno ne dobija ugalj iz Rudnika mrkog uglja Banovići, ali do ugrožavanja proizvodnje električne energije neće doći zbog dostupnih zaliha te rude. Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio direktor Termoelektrane u Tuzli Fuad Muminović.
Kako je Klix.ba ranije objavio, Rudnik mrkog uglja Banovići trenutno ne isporučuje ugalj Termoelektrani u Tuzli zbog isteka ugovora sa Elektroprivredom BiH.

Direktor banovićkog rudnika Rasim Dostović za naš portal je kazao da bi novi dokument izvjesno mogao biti potpisan za sedam dana, a kao prijelazno rješenje navodi privremeni sporazum.

S druge strane, direktor Termoelektrane u Tuzli Fuad Muminović za Klix.ba potvrdio je istu informaciji, izrazivši očekivanje da bi novi ugovor mogao biti potpisan i u narednih dan ili dva.

Naglašava i da na njihovom depou postoje dovoljne količine uglja te da problema vezano za proizvodnju električne energije u narednim danima neće biti.

"Mi na Bloku 6, koji je pokrenut prije nekoliko dana imamo na zalihi oko 170 hiljada tona uglja, a on dnevno troši okvirno 3.600 tona uglja. Također, mi dobijamo ugalj i sa Površinskog kopa Višća koji pripada Rudniku Đurđevik te ću sutra kontaktirati direktora kako bi nam oni povećali isporuku", kazao nam je Muminović.

On je naglasio i da Termoelektrana u Tuzli sa Rudnikom Đurđevik ima dogovorenu isporuku od 50 hiljada tona uglja.