Organizovani kriminal
9

Sud u Sarajevu produžio pritvor Ibrahimu i Seidu Hadžibajriću i Elmedinu Karišiku

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim je produžen pritvor optuženim Ibrahimu Hadžibajriću, Seidu Hadžibajriću i Elmedinu Karišiku, potvrđeno je za Klix.ba.
Njih trojica će, tako, ostati u pritvoru naredna dva mjeseca - odnosno do 26. juna ili do nove odluke suda.

Podsjetit ćemo, protiv njih trojice potvrđena je optužnica kojom su, također, optuženi i Alma Destanović, Fahrudin Novalija i firma "Plaza Group" zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je potvrđena zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.