Saznaje Klix.ba
682

EPBiH i Rudnik u Banovićima postigli dogovor, počela isporuka uglja Termoelektrani u Tuzli

A. K.
Termoelektrana Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Termoelektrana Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Elektrorpivreda Bosne i Hercegovine i Rudnik mrkog uglja u Banovićima postigli su kompromis vezano za cijenu uglja namijenjenog Termoelektrani u Tuzli, saznaje Klix.ba. Kako nam je potvrđeno, ugalj se već isporučuje, a zvanično potpisivanje ugovora će tek uslijediti.
Kao što je poznato od ranije, Rudnik mrkog uglja u Banovićima s početkom januara morao je prestati s isporukom uglja Termoelektrani u Tuzli zbog isteka ugovora sa Elektroprivredom BiH. Novi ugovor je trebao biti potpisan krajem prošle godine, ali je nova procedura pokrenuta nakon obustave isporuke uglja.

Kako saznaje Klix.ba, tekst novog ugovora je već sastavljen, a određene količine uglja iz banovićkog rudnika su isporučene Termoelektrani u Tuzli.

"Ponovna isporuka uglja posredstvom tri voza dnevno uspostavljena je u subotu, a kako je dogovoreno, nama će biti isporučeno 400 hiljada tona M1 i 300 hiljada tona M2 uglja", kazao je za Klix.ba direktor Termoelektrane u Tuzli Fuad Muminović.

Pregovori između Elektroprivrede BiH i Rudnika mrkog uglja u Banovićima su završeni, a kako nam je potvrđeno, na osnovu kompromisnog rješenja koje se odnosi na cijenu. Zvanični dokument uskoro treba biti potpisan.

"Postupak je završen, mi smo dobili odluku, nacrt ugovora smo prihvatili te smo krenuli s isporukom uglja. Formalno-pravno je sve završeno, samo je potrebno još ugovor potpisati. Kada je riječ o cijeni, u okviru one koju je Vlada FBiH donijela za termoelektrane u iznosu od 7,80 KM/GJ, mi smo našli kompromis sa Elektroprivredom BiH. Svakako, nama je ta cijena niska jer su tržišne veće. Naime, naši drugi ugovori za industriju kojoj prodajemo svoj ugalj su sa znatno većim cijenama", kazao je za Klix.ba direktor Rudnika mrkog uglja u Banovićima Rasim Dostović.

On ističe da cijena uglja koji se isporučuje Termoelektrani u Tuzli stvara problem rudniku, naglasivši da se ipak pristalo na kompromis po kojem je početna ponuda izmijenjena te je ona sada realnija nego je to bilo u samim počecima.

"Ovdje niko u potpunosti nije zadovoljan jer Vlada FBiH mora donijeti precizniju, odnosno jasniju odluku koja se odnos na cijenu uglja. Naime, iako bi trebalo pisati, u odluci nigdje nije navedeno da je 7,80 KM/GJ minimalna cijena za ugljeve koji idu u termoelektranu. A ako ona nije navedena kao minimalna, ljudi je kasnije zloupotrebljavaju jer je otvorena mogućnost da dobijete iznos koji je veći ili manji od 7,80 KM/GJ", naglasio je Dostović.

Inače, Vlada Federacije BiH je 12. decembra prošle godine na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela odluku kojom je data saglasnost na cijene uglja za termoelektrane i to 7,80 KM/GJ za ugalj iz površinske i 7,80 KM/GJ za ugalj iz podzemne eksploatacije.