Velika investicija
69

Bh. kompanija kupila 200.000 kvadratnih metara nezavršenog dijela ljubljanskog kompleksa Stožice

B. R.
Kompleks Stožice (Foto: SADAR+VUGA)
Kompleks Stožice (Foto: SADAR+VUGA)
Kompanija "Rastoder" prodala je nezavršeni dio ljubljanskog kompleksa Stožice kompaniji MG Mind iz Mrkonjić Grada. MG Mind u Sloveniji, između ostalog, ima građevinsku kompaniju KPL koja je već bila izvođač javnih radova u Ljubljani.

"Rastoder" je kompanija u vlasništvu Izeta Rastodera, a prvenstveno je poznata kao uvoznik i distributer banana pod nazivom Derby.

Posluje i na ljubljanskom tržištu nekretnina, a kao razlog za prodaju spomenutog dijela kompleksa Stožice, koji je namijenjen za trgovačke djelatnosti, istakla je konsolidaciju investicija u nekretnine.

Izet Rastoder je vlasnik ovog dijela, koji se nalazi uz stadion i dvoranu Stožice, postao 2017. godine. To se desilo nakon što je otkupio potraživanja kompanije Grep koja je bila u stečaju. Grep je bio investitor u projektu Stožice.

Kako je objavila Radio-televizija Slovenije, nezavršena trgovačka građevina godinama stoji oronula. MG Mind je prije nekoliko dana preuzeo upravljanje ovom nekretninom koja ima 200.000 metara kvadratnih. Kao novi vlasnik će morati s Gradom Ljubljana sklopiti ugovor o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju javnog parkinga, pristupnih puteva i eventualno nogometnog terena na krovu trgovačkog centra.

MG Mind je osnovan 1998. te se bavi građevinarstvom, nekretninama i trgovinom, a u vlasništvu je biznismena Mladena Milanovića te zapošljava više od 3.000 ljudi.

Prema dostupnim podacima, godišnje ostvaruje prihod u iznosu od 38 do 46 miliona eura.