Javno preduzeće
59

Bečarević o sumnjivim troškovima Sarajevogasa: Objavio izdatke na reprezentaciju, voće i napitke

B. R.
Almir Bečarević, ministar u Vladi KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Almir Bečarević, ministar u Vladi KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar u Vladi Kantona Sarajevo Almir Bečarević (SBiH) je istakao ono što je nazvao nelogičnostima u troškovima reprezentacije i javnim nabavkama kantonalnog preduzeća Sarajevogas.
Ono što mu je sumnjivo je naveo i u prijavi Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Prvobitno se osvrnuo na troškove javnih nabavki Sarajevogasa.

"Reprezentacija Sarajevogasa u prošloj godini je iznosila 27.190 KM, a reprezentacija ostalih šest kantonalnih komunalnih preduzeća u istoj godini je iznosila 30.167 KM. Reprezentacija Sarajevogasa u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 9.021 KM. Ukupna reprezentacija ovog kantonalnog preduzeća za 18 mjeseci iznosila je 36.000 KM", ukazao je.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša se potom osvrnuo na javne nabavke Sarajevogasa.

"Ovo preduzeće je prošle godine i u prvih šest mjeseci ove godine kupilo 190 kilograma voća. Prošle godine i u prvih šest mjeseci ove godine je kupilo 1.550 flaša soka od narandže, kisele vode i vode te dodatnih 400 flaša ostalih napitaka. Ostalo su računi iz restorana čiji je iznos od 2,5 KM do 700 KM, ne računajući zbirne račune iz Studentskog centra od nekoliko hiljada KM", tvrdi.

Prema njegovim riječima, a poređenja radi, ministri u Vladi Kantona Sarajevo mjesečno na raspolaganju imaju 150 KM reprezentacije (čaj, kafa, sok), što za sve ministre godišnje iznosi 21.600 KM.

"Pitanje utroška reprezentacije u 2022. - planom javnih nabavki bilo je predviđeno 5.000 KM za ugostiteljske usluge, a rebalansom plana javnih nabavki 10.000 KM. Godišnjim obavještenjem o dodjeli ugovora za neprioritetne usluge prikazani su računi za ugostiteljske usluge u iznosu od 8.000 KM, dok je reprezentacija 2022. iznosila 27.190 KM", naglasio je Bečarević.

Kako je naveo, Sarajevogas je 2021. imao dobit od 1,2 miliona KM, a 2022. je poslovao s dobiti od 77.808 KM. Dobit u prvih šest mjeseci 2023. iznosila je 1,6 miliona KM, dok u istom periodu prošle godine iznosila, kako je naveo, 2,1 milion KM.

Poručio je Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo da je sve istaknuto razlog zbog kojeg bi trebali intervenirati.

Napomenuo je da je Sarajevogas, kako je konstatirao, u interesnoj sferi jednog od tri zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo gdje se traži zapošljavanje. Bečarević je u ranijim javnim istupima naveo da je riječ o zastupniku stranke Za nove generacije (ZNG) Damiru Marjanoviću koji je negirao njegove navode.

Također je podsjetio da su vlada i resorno ministarstvo poništili ukupno 35 zapošljavanja u Sarajevogasu, a da spomenuti zastupnik ili, kako je naveo Nadzorni odbor Sarajevogasa ne pokazuju nikakav interes za drastično smanjenje dobiti ili reprezentaciju direktora, za koju je naglasio da je viša od godišnje reprezentacije kantonalnih ministara ili ostalih kantonalnih komunalnih preduzeća.

Tvrdi da bi godišnji trošak zapošljavanja u Sarajevogasu iznosio 1,1 milion KM te smatra da bi to trebalo posmatrati u kontekstu prošlogodišnje dobiti ili smanjenja dobiti ove godine.