0,8 posto vlasništva
32

Američki Grasso Holding ostaje dioničar u goraždanskoj kompaniji PTG

E. A.
Američka firma Grasso Holding ostaje u partnerskim odnosima sa većinskim vlasnicima goraždanske Pobjede Technology i to sa 0,8 posto vlasništva u kompaniji koja važi za jednu od vodećih u oblasti namjenske industrije u BIH.

Grasso Holding u PTG-u posjeduje 530 dionica koje je otkupio u oktobru prošle godine. To se desilo svega nekoliko mjeseci nakon što je kompletan udio kompanije PTG čiji je Grasso bio većinski vlasnik prodao goraždanskim biznismenima Hamidu Pršešu i Halilu Okoviću.

Oni danas zajedno posjeduju 99 posto dionica ove kompanije, a Grasso koji očito ima povjerenja u novu vlasničku strukturu odlučio je zadržati 0,8 posto dionica i nakon formalne ponude većinskih vlasnika o otkupu dionica.

Naime, prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava svaki dioničar koji pređe 25% vlasništva dužan je objaviti javnu ponudu i ponuditi otkup dionica malim dioničarima, što je urađeno i u konkretnom slučaju.

Vlasnička struktura i dalje je nepromijenjena, a u PTG-u očekuju nastavak dobrog poslovanja i u 2024.godini zahvaljujući kvalitetu proizvoda, dobro educiranim i motiviranim radnicima kao i stalnim ulaganjem u modernizaciju opreme.

Ukupan prihod PTG je preko 73 miliona KM, ova firma trenutno zapošljava 320 radnika koji su pored redovnih plaća prvi u BPK Goražde dobili dodatna primanja od poslodavca u iznosu od 1.500 KM u skladu sa odlukom Vlade FBIH o ublažavanju posljedica inflatornog rasta na životni standard radnika.