U blizini Rafaha
63

Kontroverzni egipatski biznismen gradi grad nadomak razrušene Palestine: Bit će nazvan po Sisiju

V. K.
Biznismen Ibrahim al-Organi planira izgraditi grad na Sinaju
Biznismen Ibrahim al-Organi planira izgraditi grad na Sinaju
Egipatski biznismen i vođa sinajske milicije Ibrahim al-Organi najavio je izgradnju novog grada u Egiptu i to samo 15 kilometara od palestinskog grada Rafah koji predstavlja posljednje utočište Palestinaca u razrušenoj Gazi.

Organi je ujedno i vlasnik građevinske kompanije Sons of Sinai koja je glavni izvođač radova za Egipat kada je riječ o projektima koji se tiču Sinajskog poluostrva

Na događaju koji je organizovan u srijedu, Organi je predstavio projekat brojnim javnim ličnostima i političarima, a predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi proglašen je za počasnog predsjednika grupacije.

"Danas gradimo i razvijamo se. Prvi koji će dobiti stanove u ovom gradu bit će porodice palih boraca u borbi protiv terorizma", rekao je Organi te je poručio kako će grad dobiti naziv po predsjedniku Egipta - Sisi City.

Iako govornici konferencije nisu direktno komentarisali izgradnju grada, član građevinske grupacije Abdallah Salem Gahama izjavio je kako egipatska plemena moraju zaboraviti sporove i stati iza rukovodstva.

"Poruka gradnje ovog grada će biti i poruka za one koji sumnjaju u namjeru države da razvije Sinaj kao i onima koji žele da Sinaj bude rješenje za izraelski rat u Gazi", poručio je.

Inače, vlasnik Organi grupacije pod lupom je vlasti od početka rata u Gazi zbog prevelikih naknada koje njegove kompanije naplaćuju Palestincima koji bježe od rata u Egipat.

Kako piše Middle East Eye, jedna od njegovih kompanija, zaradila je najmanje 118 miliona dolara od palestinskih izbjeglica u posljednja tri mjeseca.