Goražde
74

Nova perspektiva za jednog od lidera namjenske industrije: Udio u vlasništvu PTG-a kupio i američki partner

E. A.
Nakon što je prošle sedmice prodat udio od oko 26 posto dionica firme Pobjeda Technology Goražde, većinski vlasnik jednog od lidera namjenske industrije i zvanično je firma TAK iz Sarajeva.

Dionice su za oko 5,2 miliona maraka prodali vlasnici firme KM Trade koja se također bavi prodajom oružja, municije i opreme. Naime, Kadrija Kolić i Nihad Mašić imali su po 13 posto dionica u PTG-u.

Međutim kako Klix.ba saznaje ovi dioničari će nastaviti saradnju sa PTG-om, ali kao kupci, a očekivanja su da će ova goraždanska firma nastaviti sa dobrim rezultatima i partnerstvom sa kupcem iz SAD, koji kupuje najveću količinu proizvoda.

Nezvanično saznajemo da se jučer dogodila još jedna transakcija, te da je upravo jedan od najvećih kupaca PTG-a iz SAD-a kupio preostale dionice malih dioničara u procentu od 0,8 posto vlasništva što svakako otvara novu perspektivu za ovaj uspješan kolektiv.

Ovo je nastavak ukrupnjavanja vlasništva koje su započeli dioničari PTG -a početkom godine, a osim sarajevske firme TAK u vlasništvu biznismena Hamida Pršeša dionice u PTG-u ima i Halil Oković, odnosno goraždanska firma Okac te novi dioničar iz SAD-a.

PTG se bavi proizvodnju sportske, lovačke i privredne municije. U prvoj polovini ove godine firma PTG je imala ukupne prihode od 36,6 miliona KM, čime je ostvaren veliki rast u odnosu na 28,4 miliona maraka iz prve polovine prošle godine.