biznis
0

Povećane cijene nafte

FENA
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak, dok su se među članicama OPEC-a pojavile diskusije o pretvaranju njihovih gotovinskih rezervi u eure i udaljavanje od američkog dolara.

Također su se pojavile sumnje da bi eventualno povećanje proizvodnje OPEC-a idućeg mjeseca moglo omogućiti veće zalihe na tržištu na vrijeme kada se na sjevernoj hemisferi približava zima, javio je AP.

Nove nabavke novog ugovora Nymexa - decembarski je istekao u petak - također su zaostale za potražnjom.

Cijena januarske isporuke na Nymexu porasla je sredinom dana na elektronskom trgovanju u Evropi za 81 cent na 94,65 dolara po barelu. Cijena ugovora u petak je porasla za 1,77 dolara kako bi se zaustavila na 93,84 dolara po barelu.

U Londonu je januarska isporuka brent sirove nafte porasla za 53 centa na 92,15 dolara po barelu na ICE berzi.

Novi komentari o dolaru pojavili su se tokom samita održanog proteklog vikenda, gdje su šefovi država Organizacije zemalja izvoznica nafte tražili načine da ublaže ili izbjegnu posljedice koje oslabljena američka valuta ima na prihode od nafte.

Nafta se računa u američkim dolarima, a pad vrijednosti zelene novčanice doprinio je rastu cijena sirove nafte i erodirao je vrijednost dolarskih rezervi. Zvaničnici kartela odbili su pritiske da povećaju proizvodnjiu i time smanje cijene.

"Činjenica da članice OPEC-a pričaju o temama kao što je slabi američki dolar, a ne govore o povećanju proizvodnje daje podršku rastu cijena i stoga vidimo nagovještaje da cijene dobijaju na snazi", izjavio je Victor Shum, energetski analitičar u "Purvin & Gertzu" u Singapuru.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad u Rijadu je nazvao dolar "bezvrijednim komadom papira" i kazao je da su članice kartela izrazile interes da pretvaraju rezerve gotovine u drugu valutu umjesto dolara - što je ponovio i venecuelanski predsjednik Hugho Chavez, koji je nazvao euro boljom opcijom.