biznis
0

Potpisan protokol o isknjižavanju terminala iz “Energopetrola”

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Ahmet Hadžipašić, predsjednik INE Tomislav Dragičević, direktor u MOL-u Laszlo Geszeti i direktor “Energopetrola” Namik Bušatlić potpisali su danas u Sarajevu Protokol o ispunjenju/odricanju od ispunjenja prethodnih uvjeta iz čl.V Ugovora o dokapitalizaciji “Energopetrola” d.d. Sarajevo zaključenog 8.9.2006. godine, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Tim dokumentom Konzorcij MOL/INA iskazuje suglasnost da zaključi transakciju, uz pristanak da isknjiži imovinu svih terminala sukladno odlukama skupštine društva, uvažavajući objektivne okolnosti (neusvajanje budžeta FBiH za 2007. godinu kojim su predviđena sredstva za izmirenje obaveza Vlade FBiH).

To znači da je strateški partner suglasan da se pristupi isknjiženju imovine svih terminala odmah nakon uplate novca za dokapitalizaciju u iznosu od 60,195 miliona KM i novca na ime prava za dokapitalizaciju u iznosu od 10,2 miliona KM.

Nakon potpisivanja ovog dokumenta premijer Hadžipašić je, uz čestitke svim učesnicima u ovom značajnom projektu, izrazio uvjerenje da je ovo dobar posao od kojeg će BiH i njeni građani osjetiti korist. Novim je vlasnicima poželio uspjeh, uz očekivanje da će obaveze iz Protokola biti ispunjene što prije.

Uime Konzocija, predsjednik INE Tomislav Dragičević je kazao da je uspješno kraju priveden projekt koji su pratila podozrenja i medijski pritisci.

"Odlučili su čisto ekonomski interesi i vjerujemo da ćemo imati kvalitetno tržište u susjedstvu", naglasio je Dragičević.

Direktor maloprodaje u MOL-u Laszlo Geszeti izrazio je zadovoljstvo obavljenim poslom, dok je direktor Namik Bušatlić naglasio da je ovo novi početak za “Energopetrol” i njegove radnike.